Zeiss i superliga for brilleglas

Carl Zeiss-koncernen i Tyskland køber med svensk hjælp det amerikanske foretagende Sola for over en milliard dollar. Derved dannes en af verdens største producenter af brilleglas.

BERLIN: Den tyske Carl Zeiss-koncern bliver ved hjælp af det svenske investeringsselskab EQT en af verdens største producenter af brilleglas. Det sker med købet af det børsnoterede, amerikanske foretagende Sola for 1,1 milliard dollar (seks mia. kr.), oplyser koncernen.

Carl Zeiss er en af Tysklands hæderkronede virksomheder, grundlagt 1846 og delt i en vest- og en østudgave efter Anden Verdenskrig. Ved Murens fald blev også firmaet genforenet og er blevet en succeshistorie, bl.a. i dets oprindelige hjemby Jena i det tidligere DDR.

Afdelingen for brilleglas sørger kun for en lille del af Zeiss' omsætning - 275 millioner euro (to mia. kr.) ud af i alt 2,1 milliarder euro (16 mia. kr.). Sola omsætter for 650 millioner dollar (3,9 mia. kr.). Sammen bliver de en af de tre største brilleglasproducenter overhovedet ved siden af japanske Hoya og franske Essilor.

Godkendelse
Handelen skal godkendes af Solas aktionærer og monopolmyndighederne. Sammenslutningen giver mening, fordi firmaerne komplimenterer hinanden, siger Zeiss-direktør Michael Kaschke til Financial Times Deutschland. Zeiss er stærk i Centraleuropa, mens Sola har et godt greb om markederne i Sydeuropa, Asien og USA. Mens Zeiss tilbyder forædlede produkter til høje priser, sælger Sola serievarer.

Sammenslutningen er planlagt til begyndelsen af 2005, og Zeiss-navnet videreføres for brilleglassene. Den såkaldte øjeoptik-division udskilles som selvstændigt selskab. Hovedkvarter bliver i Aalen i Tyskland, men man har allerede nu produktionssteder over hele verden. Carl Zeiss og EQT vil eje hver halvdelen af selskabet. EQT ejes af Wallenberg-gruppen.www.zeiss.de