Wells Fargo og forbrugernes flugt

(FILES) This file photo taken on October 3, 2016 shows a man comes out of a branch of Wells Fargo bank in downtown Los Angeles in California. Large US banks reported lower third-quarter earnings on October 14, 2016 but beat analyst expectations, as Wells Fargo pledged anew to win back consumer trust after a bogus accounts scandal. Profits from JPMorgan Chase, Citigroup and Wells Fargo for the third quarter were lower compared with the year-ago period, revealing anew the drag on margins from ultra-low interest rates. / AFP PHOTO / FREDERIC J BROWN Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbrugerne har mistet tilliden til den amerikanske bank Wells Fargo. Ikke underligt eftersom banken misbrugte kundernes personlige oplysninger til at oprette falske konti for at nå en række mål. Og tilliden har yderligere fået et knæk, efter at en af bankens direktører har kunnet forlade pengeinstituttet med millioner af dollar i fratrædelse.

Ifølge The Washington Post har antallet af checkkonti, der er blevet åbnet, faldet i september med 25 procent i forhold til sidste år. Kreditkortansøgninger er faldet med 20 procent, og antallet af besøg fra kunder er også faldet. Så Wells Fargo får i øjeblikket velfortjente prygl for at have misbrugt en række kunders personlige oplysninger til egen vinding.

Og for yderligere at sætte tingene i perspektiv har den fratrædende direktør for Wells Fargo, John Stumpf, solgt sine personlige aktier i firmaet til en værdi af 61 millioner dollar kun en måned før, at det blev kendt, at banken havde misbrugt kundernes oplysninger. Det betød, at han scorede gevinsten, inden aktierne styrtdykkede.

Årsagen til faldet er naturligvis, at aktionærerne var bekymrede over, at banken fik en bøde på 185 mio. dollar for at have misbrugt oplysningerne. Og aktionærerne og kunderne vidste ikke, hvad de i øvrigt kunne vente af de undersøgelser, der stadig er i gang. Og det var ikke første gang, at direktøren solgte aktier. Han menes at have tjent over 65 millioner dollar på at sælge sine aktier alene i år. Svimlende summer for amerikanere, som stadig kæmper med eftervirkningerne af finanskrisen.

Historien gentager sig med andre ord med en finansverden, der stadig følger egne regler og tjener stort på at bøje dem. Sådan ser amerikanerne på det, og det er derfor, at netop tilliden til Wall Street kan ligge på et meget lille sted og er blevet en central del af valgkampen. Der er sket store uregelmæssigheder i en amerikansk bank, og direktøren forlader den synkende skude med millioner på bogen og efterlader finansinstituttet med et blakket ry, som andre skal redde. Har amerikanerne hørt det før? Åbenbart alt for tit.

Nu er det ikke klart, hvorfor kunderne er begyndt at svigte banken: Ikke mange er i tvivl om, at Wells Faro har mistet kundernes tillid og skal arbejde stærkt for at genoprette det renommé, de har haft for at være en bank, der ikke er som de andre og ikke er en del af Wall Street. For det, der er foregået, giver indtryk af, at bankerne intet har lært af det, de foretog sig i begyndelsen af det nye årtusinde og førte til den største økonomiske krise siden 1930erne.

Nu skal den hidtidige vicepræsident for banken. Tim Sloan, forsøge at genvinde folks tillid til banken. Men finanseksperter siger, at det er en kamp op ad bakke. Det har taget alt for lang tid, før Stumpf blev skubbet ud af døren. Han blev efter skandalen, gjorde en dårlig figur i offentligheden og under en høring i Kongressen samt lod som ingenting, selv om kritikken haglede ned over banken, der er over 100 år gammel og dermed er en af USAs ældste.

Den 56-årige Sloan »indrømmer, at banken har begået en række fejltagelser«. Og han siger, at han ville ønske, at ændringerne i bankens ledelse var sket under andre omstændigheder, men at han nu vil forsøge at få inddæmmet krisen. Men det bliver ikke let af mange grunde. Dels fordi forbrugerne stadig er rasende efter finanskrisen. Og en række kongresmedlemmer ønsker stadig banken splittet op, ligesom det demokratiske kongresmedlem Elizabeth Warren ønsker, at der skal nedsættes en undersøgelseskommission for at få placeret et ansvar.

Sloan kan være den, der får beroliget politikerne og offentligheden, selv om han har været vicedirektør. Det bliver heller ikke let. For mange politikere og personer i offentligheden mener, at han i høj grad har været en del af problemet og ikke løsningen på det. Han var trods alt nummer to og i øvrigt den, der var sat til at overvåge den afdeling, hvor misbruget af oplysningerne begyndte. Så hvorfor i alverden udnævne ham? Jo, siger flere finanseksperter. Banken er endnu ikke der, hvor man tør træffe de store beslutninger. Og det kan komme til at koste banken dyrt.