Tysklands erhvervsliv trodser dollarfaldet

Det bobler af optimisme i tysk og britisk erhvervsliv, selv om dollarfaldet gør ondt. Men økonomer tvivler på, om den tyske fremgang kan fastholdes.

Trods det fortsatte fald i dollarkursen bliver optimismen stadig større i tysk erhvervsliv. Høj vækst i efterspørgslen kompenserer for modvinden på valutamarkedet, viser en ny måling fra det ansete IFO-institut.

Instituttets erhvervsbarometer steg således igen i januar til det højeste niveau i tre år. Fremgangen skyldes, at især industrivirksomhederne melder om en forbedring af deres nuværende situation i forhold til december.

»Det viser, at der nu er tale om reel fremgang i tysk og europæisk økonomi,« siger senioranalytiker Niels-Henrik Sørensen fra Danske Bank.

Erhvervslivets forventninger til den nærmeste fremtid befinder sig uændret på det højeste niveau siden 1994.

Store tyske virksomheder har ellers længe klaget over, at den faldende dollarkurs giver dem store vanskeligheder.

Senest måtte BMW i går konstatere, at omsætningen faldt i 2003, hvad der ifølge bilfabrikken var en direkte konsekvens af valutaudviklingen.

Men det bliver altså mere end opvejet af, at andre virksomheder har fremgang.

»Vi tror, at efter tre år med stærkt negative tendenser er vi endelig begyndt at se vendingen,« siger Bernhard Schreier, adm. direktør for verdens største producent af trykkerimaskiner, Heidelberger Druckmaschinen, til Reuters.

Hans virksomhed kunne i går meddele, at den atter giver overskud. Og Schreier ser positive tegn på annoncemarkedet, som er afgørende for salget af hans maskiner.

Frygt
Men Niels-Henrik Sørensen frygter, at opsvinget får svært ved at bide sig fast i Tyskland.

»Det er især virksomhedernes investeringer, der trækker tysk økonomi op. Privatforbrugerne er derimod stadig relativt pessimistiske og afventende. Hvis der skal være et rigtigt og længere opsving i Tyskland, er det nødvendigt, at forbruget kommer i gang. Ellers ender opsvinget med at blive kortvarigt og uden styrke til at holde sig selv i gang. Vi mener, at der er fare for, at det sker,« siger han.

Også britisk erhvervsliv er i fremgang.

»Industriens nedtur er overstået,« erklærede det britiske industriråd CBI i går på baggrund af nye målinger af blandt andet ordreindgangen.

Storbritanniens industrivirksomheder har ellers længe haft problemer, på trods af stærk vækst i briternes privatforbrug og i andre sektorer af økonomien. Men nu, hvor industrien er kommet med i opsvinget, vurderer flere økonomer over for Reuters, at det er så godt som sikkert, at Bank of England vil hæve renten i næste uge.