Tirsdagens aktier: FLS prygelknabe i rødt C25 - B&O og små banker steg

En ellers positiv start på det danske aktiemarked blev tirsdag vendt til pessimisme, og så blev den gode ugestart for C25-indekset igen udvisket.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto Erik Hansen

Hårdest gik det ud over cykliske FLSmidth, der på det seneste ofte har stået for skud på de usikre dage, mens de største positive udsving skulle findes blandt sidepapirerne, hvor blandt andet flere mindre banker gik frem efter opjusteringer på stribe.

Samtidig steg Bang & Olufsen efter nyheden om, at selskabet siger farvel til sin administrerende direktør, der byttes ud med omgående virkning, og Cbrain blev sendt op på udsigten til en vej ind på det store amerikanske marked.

HANDELSKRIG STADIG I FOKUS

Generelt blev markedsstemningen dog trukket ned af flere nedslående nyheder om primært handelskrigen, hvor USA og Kina fortsat synes et godt stykke fra hinanden, selv om forhandlingerne igen kører.

Mandag gav USA's præsident, Donald Trump, udtryk for, at der kun kan blive tale om en aftale, hvis han får sin vilje, mens kineserne forsøger at jagte en noget smallere aftale.

Samtidig har USA sortlistet yderligere 28 kinesiske selskaber, som mistænkes for brud på menneskerettighederne, og amerikanerne forsøger nu også at mindske kapitalindstrømningen i Kina fra primært amerikanske pensionsfonde.

»Hovedtemaet er igen igen handelskrigen. Det ser ud til, at det ikke er et problem, der kan løses lige nu, og samtidig har en klart negativ åbning i USA trukket yderligere ned herhjemme«, siger Tue Østergaard, der er aktiechef hos ABG Sundal Collier, til Ritzau Finans.

Værst blandt C25-aktierne klarede FLSmidth sig med et fald på 4,3 pct. til 254,30 kr. Aktien er siden midten af september faldet fra over 310 kr. og har ofte været hårdt ramt, når der har været negative nyheder fra handelsfronten fremme.

Samlet faldt eliteindekset med 0,8 pct. til 1112,44, og kun tre aktier endte i grønt.

B&O BELØNNET FOR DIREKTØRSKIFTE

Bang & Olufsen gik mod elendigheden med en stigning på 3,7 pct. til 35,60 kr., efter at selskabet oplyste, at det skifter ud på direktørposten. Administrerende direktør Henrik Clausen stopper og erstattes af svenske Kristian Teär med omgående virkning.

Henrik Clausen vil dog stå til rådighed i en periode og sikre en god overgang til den nye topchef.

»Kristian har den rigtige profil til at tage Bang & Olufsen videre fra, hvor vi er i dag. Han har erfaring fra ledende internationale forbrugerelektronikfirmaer, han har solid operationel baggrund, og så er han en stærk og inspirerende leder. Jeg takker samtidig Henrik Clausen for hans indsats for Bang & Olufsen«, siger bestyrelsesformand Ole Andersen i en meddelelse.

Over for Ritzau påpeger formanden desuden, at det har været Henrik Clausens eget ønske at stoppe som topchef.

MINDRE BANKER OPJUSTERER PÅ STRIBE

Tirsdag morgen bød også på to opjusteringer fra nogle af de lidt mindre banker på den danske børs.

Nordjyske Spar Nord har for tredje gang i 2019 løftet sin prognose, efter at banken har været igennem de foreløbige regnskabstal for tredje kvartal.

En række faktorer smitter positivt af på banken i øjeblikket, herunder ikke mindst en høj konverteringsaktivitet på realkreditområdet, hvilket skæpper godt i kassen på gebyrsiden.

Spar Nord venter nu en basisindtjening før nedskrivninger til 1200-1300 mio. kr., mens forventningen til årets overskud efter skat opjusteres til 925-1025 mio. kr.

Efter seneste opjustering inden halvårsregnskabet var forventningerne til de to poster på henholdsvis 1150-1250 mio. kr. og 850-950 mio. kr.

Spar Nord-aktien steg 2,5 pct. til 60,90 kr.

Også Vestjysk Bank har nydt godt af en høj grad af konverteringer af boliglån, og også her har det medført en opjustering af forventningerne.

Banken venter nu et resultat efter skat i niveauet 420-460 mio. kr. for året. Tidligere var forventningen et resultat efter skat i niveauet 360-410 mio. kr.

Vestjysk Bank steg 7,2 pct. til 3,74 kr.

Skjern Bank fortsatte i øvrigt op tirsdag, efter at banken sent mandag opjusterede sine forventninger - ligeledes med begrundelsen høj aktivitet og mange konverteringer.

Skjern Bank steg 1,6 pct. til 61,80 kr. efter mandagens kursplus på 1,7 pct.

CBRAIN PÅ VEJ IND PÅ STORT AMERIKANSK MARKED

Softwareproducenten Cbrain kunne tirsdag eftermiddag melde om en dialog med en stor myndighed i den amerikanske centraladministration, der kan munde ud i en ordre på administrationssystemet F2.

Det danske selskab har længe forsøgt at møve sig en på det amerikanske marked, så en ordre på F2 i USA vil være en stor milepæl, lyder det fra selskabet selv.

Aktien steg med 6,1 pct. til 31,20 kr.

Rederiet Torm steg i øvrigt med 2,9 pct. til 61,20 kr., efter at Danske Bank løftede kursmålet for aktien til 80 kr. fra 70 kr. og gentog den positive anbefaling "køb".

Tilbage blandt C25-aktierne klarede defensive Chr. Hansen Holding sig bedst med en stigning på 1,1 pct. til 580,40 kr. uden selskabsspecifikke nyheder som forklaring.

Selskabet afleverer torsdag årsregnskab for det skæve regnskabsår 2018/19.

/ritzau/FINANS