TDC overrasker med godt regnskab

Danmarks største teleselskab tror på større indtjening i år. Mobilforretningen er vokset trods »krigspræget« konkurrence, og salget af ADSL-datalinier opvejer, at vi taler mindre i fastnettelefon.

Væg-til-væg-smilene var fremme, da Danmarks største teleselskab, TDC, i går kunne melde om endnu et guldrandet regnskab. Navnlig kommer der penge i kassen fra mobilforretningen, hvilket ingen af TDCs konkurrenter kan bryste sig særligt af.

Slutfacit på kassestrimlen for årets andet kvartal oversteg langt, hvad analytikere havde spået. Og TDC ser oven i købet så lyst på fremtiden, at forventningerne til resten af året blev sat - om end moderat - i vejret.

»Jeg er temmelig glad for, at solen skinner. Det er helt rimeligt, at den skinner på TDC-medarbejderne, som har skabt dette gode resultat med tocifret vækst i indtjeningen, som var det pragtfulde mål, man talte om i 1990erne,« sagde en ekstra glad koncernchef, Henning Dyremose, da han i går præsenterede regnskabet, der samlet for hele koncernen viser en indtjening, som er 10 procent højere end på samme tid sidste år. Omsætningen steg samtidig med 6,2 procent til 10,7 milliarder kroner, og forventningerne til årets resultat er derfor sat 0,05 milliarder kroner i vejret.

Mobilsiden vinder
Mobilforretningen er den helt store vinder. Selv om kundetilstrømningen ikke er helt så stor som tidligere, er de flittigere til at ringe. Nettoomsætningen i den danske mobilforretning steg med 6,8 procent til 1,6 millioner kroner, mens selve indtjeningen steg med hele 34,3 procent.

»Det er enestående dygtigt gjort af mobilfolkene,« lød chefens kommentar, mens han fremhævede, at konkurrencen i Danmark ikke netop er blevet mindre. Tværtimod beskrev han markedet som »krigspræget og volatilt« (svingende, red.) med faldende priser. Og konkurrenterne kan ikke levere en tilsvarende lønsomhed.

Data sikrer mod tab
Bemærkelsesværdigt har TDC Totalløsninger, som leverer fastnettelefoni og står for kablerne i jorden, »næsten fjernet faldet i omsætningen - et meget flot resultat, som Lars Torpe kan aflevere,« sagde Henning Dyremose med henvisning til den netop fratrådte direktør for TDC Totalløsninger.

Der bliver talt mindre på fastnettelefonerne. Til gengæld anskaffer flere og flere sig hurtige data- og Internet-forbindelser. 152.000 flere har fået ADSL-forbindelse, så TDC nu har 484.000 kunder, en stigning i omsætningen på 20,6 procent eller i alt 909 millioner kroner. Samtidig har kabel-TV nu 153.000 kabelmodemkunder.

TDC fortsætter med at skære ned på mandskabet og vil til nytår have »under 14.700 ansatte« mod 17.300 for præcis to år siden, da der var flest.

Finansdirektør Hans Munk Nielsen var også tilfreds med »den vældigt fine vækst« og talte om »en rigtigt sund udvikling i den danske mobilbranche«, hvor det går lidt trægere i tyske Talkline og litauiske Bite. TDC Switzerland i Schweiz har fortsat fremgang på især mobilsiden, men finansdirektøren forudser, at både fastnet- og Internet-tjenesterne vil vokse.

TDC har 34 procent og Telmore ni procent af det danske mobilmarked. På fastnetsiden sidder TDC på 84 procent af det danske marked.