Svensk økonomi har tabt pusten

Det ser dårligere ud end ventet for den svenske økonomi, der i tredje kvartal leverer et BNP-tal, der ligger under forventningerne.

Jyske Bank mener, at de nye tal for Sveriges økonomi øger sandsynligheden for, at Riksbanken sænker renten den 17. december.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Det svenske økonomi har haft en fin fremgang det seneste stykke tid, og mange har spået, at der var udsigt til øget velstand. Men nye BNP-tal viser, at der er skruet lidt ned for niveauet. Der er kun en svag vækst i nordens største økonomi. 

BNP-tallet er steget med 0,1 pct. Det er under de forventninger, som mange havde. Man regnede med, at det ville lande på 0,4 pct eller 0,5 pct. 

Tallet er også lavere end sidste år i samme periode, hvor det der steg med 0,3 pct.  

Jyske Bank mener, at det skuffende BNP tal vil få Riksbanken til at sænke renten i næste måned, hvor der er rentemøde den 17. december.  

»Opgørelsen bringer umiddelbart en rentenedsættelse tættere på. Jeg havde dog i forvejen regnet med, at Riksbanken ville sænke renten, men det her gør reaktionen endnu mere sandsynlig«, siger Niels Rønholt, der er seniorøkonom i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Det er Handelsbanken ikke enig i. Seniorøkonom Rasmus Gudum-Sessingø tror, at tonen hos Riksbanken vil være ændret, men ikke så meget, så der kommer en rentesænkning. Han er positiv omkring den svenske økonomi. 

»Vi er optimistiske om, at væksten vil bedres i fjerde kvartal. Det er blevet indikeret af bedring på arbejdsmarkedet samt af diverse konjunkturbarometre. Derudover bør den seneste svagere SEK, kombineret med den markante lagernedbygning på det sidste, øge støtten til industrien fremadrettet,« siger han.  
 
 I Danmark steg BNP med 0,4 pct. og er dermed lidt bedre end de svenske tilstande.