Dansk økonomi stærkere end ventet

Det ser lidt lysere ud for dansk økonomi. I tredje kvartal vokser BNP mere end forventet. Dermed fortsætter den stigende tendens fra andet kvartal.

Den danske økonomi oplever fortsat en stille fremgang. Det er især eksporten og importen, der i tredje kvartal er vokset.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er også i tredje kvartal tegn på, at der er kommet gang i den danske økonomi. 

Ligesom i andet kvartal er der en stigning i bruttonationalproduktet (BNP). I tredje kvartal steg det med 0,4 pct., når der korrigeres for prisudvikling og sæsonbevægelser. En smule bedre end den vækst på 0,3 pct. som økonomerne havde ventet. Det viser nye tal fra Danmark Statistik.

Væksten i andet kvartal var på 0,6 pct.  i forhold til første kvartal. Dermed fortsætter fremgangen for den danske økonomi stille og rolig.

"Det er en fin afslutning på en hektisk uge. Selvom tallene er foreløbige, er det godt, at vi får bekræftet det stemningsskifte, vi ser i økonomien. Jeg hæfter mig særligt ved stigningen i beskæftigelsen i tredje kvartal. Med finansloven for næste år giver vi ikke bare et markant løft til velfærden, de ekstra skattelettelser til almindelige danskere vil også understøtte privatforbruget, så vi også ad den vej kan hjælpe opsvinget på vej," siger finansminister Bjarne Corydon (S) som kommentar til de nye væksttal.

Økonomerne glæder sig også over fremdriften i den danske økonomi.»Dagens tal viser, at dansk økonomi er på rette vej. Væksten i dansk BNP er højere end væksten i Eurolands BNP - og selv Tyskland havde i 3. kvartal lavere vækst end vi havde i Danmark. Vi skal glæde os over denne fremgang, da den betyder, at der også er basis for fremgang på arbejdsmarkedet. Vi er med andre ord ved at lægge krisen bag os - langsomt men sikkert«, lyder det fra Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank. 
 
Det er blandt andet både eksporten og importen, der trækker tallet op. Import af varer er steget mest med 3,0 pct. i tredje kvartal. Eksporten præsenterer en stigning på 0,9 pct.

Også investeringsniveauet er røget i vejret. Det steg med 3,9 pct.. Det skyldes specielt, at der har været nogle markante skibsinvesteringer. Der er blevet importeret skibe for over 5 mia. kr. 

I privatforbruget er der fortsat ikke meget fremgang. I tredje kvartal er det et lille fald på 0,1 pct. Det kommer bag på Tore Stramer, der er chefanalytiker i Nykredit.
    

»Den helt store skuffelse i dagens tal må siges at være privatforbruget, der faldt med 0,1pct., til trods for at forbrugertilliden er sprunget i vejret, og dankortomsætningen har været stigende. Vi må kan derfor også konstatere, at stemningsskiftet hos forbrugerne endnu ikke har løftet forbruget«, siger han. 
 
Tilgengæld ser det lysere ud for beskæftigelsen. Den steg med 0,3 pct., svarende til 11.400 personer. 
 
»Det viser med al tydelighed, at der formentlig ikke skal så meget vækst i dansk økonomi, som vi ellers har troet for at sparke mere gang i beskæftigelsen. Dertil kommer også, at fremgangen i dansk økonomi et godt stykke hen af vejen er drevet af den beskæftigelsestunge servicebranche«, siger Tore Stramer.