Stilfuld charmør blev milliarder værd for storbank

Antonio Horta Osório gik ned med stress, få måneder efter at han overtog ansvaret for at redde britiske Lloyds Bank. Men han rejste sig og reddede banken.

Antonio Horta Osório har tjent omkring 325 mio. kr. fordelt på seks år, hvor han har trukket Lloyds Bank væk fra fallittens rand. Arkivfoto: Carl Court/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Slå »blændende smil« op i en ordbog, og der kunne snildt være et billede af Antonio Horta Osório. Den stilfulde portugiser er lige nu en af mest ombejlede herrer i ­Europas finansverden, og han har ekstra grund til at smile.

Det er et historisk øjeblik, når man leder en storbank, der under finanskrisen måtte reddes med over 170 milliarder kr. af skatteborgernes penge, og så kan melde, at penge er betalt tilbage.

Det øjeblik indtraf i sidste uge, da den britiske regering solgte de sidste af sine aktier i Lloyds Bank, nominelt med en gevinst på knap en ­milliard pund, eller 7,7 milliarder kr. Da regeringen i 2008 trådte ind med en redningsaktion, ejede den 43 pct. af banken.

Antonio Horta Osório – eller AHO, som kollegerne kalder ham – har klaret redningsopgaven så godt, at rygterne svirrer om, hvad han nu vil. ­Inden længe bliver topchefjobbet i mægtige HSBC for eksempel ledigt. Er han klar til nye udfordringer?

Til det svarer han selv, at »opgaven er ikke færdig endnu«. Det har da også set sort ud nogle gange, siden portugiseren kom til Lloyds i 2011. Det blændende smil er stivnet nogle gange. Og iagttagere har afskrevet ham nogle gange.

Første gang var blot få måneder inde i jobbet. En dag i november 2011 udeblev han fra et møde og blev fundet på sit kontor, knap i stand til at tale. Chokket over at opdage, hvor galt det stod til i banken, havde overvældet ham. Han sov dårligt og måtte sygemelde sig med fysisk og psykisk ­udmattelse.

Men han kom igen, for sådan er Antonio ­Horta Osório. Oplevelsen gjorde ham bare »langt ­mere modstandsdygtig«, sagde han for et par år ­siden til The Guardian i en karakteristisk udtalelse. Det siges, at da han som 30-årig brækkede ­højre håndled, lærte han sig selv at skrive og spille tennis med venstre hånd – for arbejde og ­spille tennis, det skulle han altså.

Kæmpegæld og giftige lån

Siden har han kæmpet sig vej gennem ­oprydningsarbejdet i Lloyds med kæmpegæld, giftige lån og belastende bøder og bidt i det sure æble med jobnedskæringer og filiallukninger. Sidste års regnskab var bankens bedste i ti år, men det har haft sin pris. Af den grund har der også været kritik af hans løn, omkring 325 mio. kr. fordelt på de sidste seks år.

Sidste år begyndte sladderspressen at interessere sig for hans privatliv efter en udenomsægteskabelig affære, der tilsyneladende var foregået under ­forretningsrejser. Var det ikke dobbeltmoralsk, lød kritikken, når nu han selv havde belært sine ansatte om god etik, specielt i en statsreddet bank?

Sagen døde hurtigt, men fik flere ­store aktionærer til at efterlyse klare planer for en efterfølger, hvis nu Antonio Horta Osório måtte gå. De planer kan bestyrelsen altså nu få brug for.

Men Antonio Horta Osório vil sikkert ­kunne driste sig til endnu et smil.