Staten spinder guld på investeringer i udviklingslande

Danske virksomheders væksteventyr i udviklingslande og Østeuropa spytter godt i statskassen. De statslige fonde IFU og IØ har scoret 4,5 milliarder kr. i udbytter og har 3 milliarder kr. stående i egenkapital og likvider i diverse projekter.

En af IFUs bedste investeringer er i det tidligere dansk ejede Fan Milk, der har skabt 25.000 job i flere lande i Vestafrika Fold sammen
Læs mere
Foto: JENS EJSING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun danske svinefarmere og kornproducenter, der gennem nogle år har hentet store gevinster hjem fra østlandene samtidig med, at danske virksomheder har haft kraftig vækst og betydelig indtjening i en række udviklingslande i Asien, Afrika og Latinamerika.

Kommercielle erhvervseventyr og ekspansion uden for Danmarks grænser giver kasse. For den danske stat spinder guld på at støtte virksomheder med investeringer verden over i lande, hvor der ofte er økonomisk vækst. Staten har tjent rigtig gode penge på at hjælpe danske virksomheder i mere end 100 udviklingslande og lande i Østeuropa med lån og risikovillig aktiekapital.

Det viser en aktuel opgørelse fra IFU.

De statslige Investeringsfonden for Udviklingslandene (IFU) og Investeringsfonden for Østlande (IØ), som bistår danske virksomheder med investeringer, har gjort det så godt, at staten over de seneste 10 år sammenlagt har fået 4,5 milliarder kr. i udbytte fra de to fonde.

Når det gælder IØ, der især har støttet investeringer i danske farme i Østeuropa, er det udbetalte udbytte til den danske stat over 10 års-perioden blevet til 3,2 milliarder kr., mens de resterende 1,3 milliarder kr. i udbytte kommer fra IFU. Hertil kommer, at fondene har egenkapital og likvide midler på i alt tre milliarder kr. i igangværende projekter.

»Det betyder, at fondene har en god kapitalbase, som er et nødvendigt udgangspunkt for, at vi kan fortsætte vores investeringer og på sigt opfylde vores ambition om at fordoble vores investeringsniveau til gavn for dansk erhvervsliv og udviklingslandene,« siger IFUs administrerende direktør Tommy Thomsen.

Udvikling og afkast

IFU har i samarbejde med dansk erhvervsliv investeret 100 milliarder kr. i 85 lande. Det er vigtigt for IFU, at fonden skaber værdi for den partner, den investerer i. Samtidig med, at IFU skaber udvikling i de enkelte lande, giver fonden den danske stat et afkast af den investerede kapital, siger Tommy Thomsen, administrerende direktør i IFU. Han er stolt over, hvor godt det går.

»Staten har indbetalt 1,3 milliarder kr. til IFU og har fået 1,3 milliarder kr. tilbage i form af udbytter. Samtidig er værdien af IFUs egenkapital, altså værdien af fondens andel af egenkapitalen i projekterne, 2,5 milliarder kr. Til IØ har staten indbetalt 1,9 milliarder kr. og har fået 3,2 milliarder kr. i udbytte. For IØ er værdien af 35 projekter, som IØ fortsat er med i, er 500 mio. kr. Det er et godt afkast og en positiv måde at skabe udvikling på,« siger Tommy Thomsen.

I perioden 2004-2013 har staten fået 4,5 milliarder kr. i gevinst lommen fra de to statslige fonde. IØ, der er under afvikling og ventes nedlagt omkring 2018, foretager ikke længere investeringer.

En af IFUs bedste investeringer er i det tidligere dansk ejede Fan Milk, der har skabt 25.000 job i flere lande i Vestafrika. Selskabet sælger friske mejeriprodukter, is og frossen yoghurt. IFU har flere gange finansieret Fan Milks ekspansion.

Rige på svin i Østeuropa

En tommelfingerregel for fondene er, at hvis staten kommer med en krone, er den samlede investering i et projekt syv til ti gange så meget. Siden IFU og IØ blev oprettet i henholdsvis 1967 og 1989, da Berlinmuren faldt, har staten foretaget investeringer i 1200 projekter med mere end 500 danske partnere. En række af projekterne har fondene, siden de gik ind, nu trukket sig ud af. De to fonde har givet støtte på 16 milliarder kr. i lån og risikovillig aktiekapital til såvel store som små og mellemstore virksomheder.

Virksomheder, IFU har investeret med i udviklingslande, har i øvrigt skabt omkring 350.000 arbejdspladser. Virksomhederne har de seneste seks år øget deres omsætning i udviklingslandene med 100 procent, oplyser IFU.

Fonden, hvis formål er at støtte økonomisk udvikling i udviklingslande, stiller risikovillig kapital til danske virksomheder, der ønsker at investere i projekter. En meget stor del af engagementerne med Investerings for Udviklingslandene, IFU, er med små og mellemstore virksomheder.

Listen af store virksomheder, IFU samarbejder med, tæller nationale klenodier som A.P. Møller - Mærsk, Carlsberg, Topsøe. Danfoss, Vestas, DONG og Arla, der f.eks. har investeret i Kina.

De største landbrugsvirksomheder, som IØ har skudt penge i, er Axzon og Idavang i Polen, Ukraine, Lithauen og Rusland. Selskaberne er blevet rige på svineproduktion. Verdensbanken er i øvrigt også gået ind som aktionær i de to succesrige landbrugsselskaber.