Milliarder fra klimafond skal sikre dansk eksport

Med en ny aftale om klimainvesteringer for milliarder i en ny privat-statslig investeringsfond, der skal fremme afsætning af dansk klimateknologi i bl.a. Brasilien og Afrika er danske eksportvirksomheder nu sikret vækst.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk klimateknologi skal mere ud over stepperne rundt om i verden. Tre store danske pensionsselskaber, Dansk Vækstkapital og den statslige Investeringsfonden for Udviklingslande, IFU, har netop lavet en aftale om at skyde 1,2 milliarder kroner ind i en ny fond. Navnet er Klimainvesteringsfonden.

De tre pensionsselskaber er PKA, PensionDanmark og Pædagogernes Pensionskasse.

Milliardaftalen betyder, at flere grydeklare klimarelaterede projekter snart kan skydes i gang. Eksempelvis har AKV-koncernen med hovedsæde i Galten ved Århus allerede en aftale med IFU, der skal administrere Klimainvesteringsfonden. Aftalen går ud på, at fonden indskyder en tredjedel af de 35 mio. kroner, der skal investeres i en ny fabrik i Brasilien, som skal fremstille ventiler. AKV skyder selv resten af kapitalen ind.

Koncernen, der har aktiviteter i mere end 30 lande og sidste år omsatte for godt 3,3 milliarder kroner, AKV er med i projekter, hvor selskabets produkter begrænser vandspild fra vandværk til forbruger og sikre bedre rensning af spildevand.

"Vi har planer om, at Brasiliens-projektet kan føre til andre projekter. Vi vil søge om flere penge fra fonden," siger finansdirektør Lars Kudsk.

I den kommende tid tager den privat-statslige Klimainvesteringsfonden også stilling til investeringer i vindmølleprojektet Lake Turkana i Kenya, som Vestas venter på at få grønt lys til at levere møller til.

Klimafonden skal investere i klimaprojekter i vækstmarkeder som Brasilien, Indien og Kina, men også i fattige udviklingslande i Afrika, Asien og Latinamerika. Det er lige fra vindparker, opsætning af solceller og biogasanlæg, hvor danske virksomheder leverer udstyr og viden. Fonden kan også investere i modernisering af cementfabrikker, vandingssystemer og klimarobuste afgrøder i landbruget.

De institutionelle investorer indskyder samlet 675 mio. kroner i fonden. I Investeringsfonden for Udviklingslande forventes det, at der opnås tilsagn om yderligere 200 mio. kroner fra private investorer. Dermed når man op på en risikovillig kapital 1,3 - 1,4 milliarder kroner i Klimainvesteringsfonden. Den forventede årlige forrentning af kapitalen er 12 procent. Der bliver nedsat en investeringskomité som skal godkende de enkelte investeringer. Inklusiv fondskapitalen vil der rundt om i verden kunne investeres i størrelsesordenen otte til ni milliarder kroner i klimaprojekter, der anvender dansk teknologi.

Læs også: Analyse af 56 miljøteknologiske selskaber

På et pressemøde i IFU i København, der foregår i øjeblikket, orienterer de radikales udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen og klima-, energi og bygningsminister Martin Lidegaard samt de institutionelle investorer og IFU om milliardaftalen om klimainvesteringer.