Skattejagt går ind på globale selskaber

Storbritanniens konservative finansminister indleder skattejagt på globale selskaber som Google og Starbucks. Komité kalder deres lille betaling af skat for »fornærmende«.

Storbritanniens finansminister, George Osborne, har lovet at sætte over en milliard kroner af til at gå de multinationale selskabers skattebetalinger efter i sømmene, efter at det blandt andet er kommet frem, at f.eks. Amazon blot betalte 16,5 mio. kr. i skat af en omsætning på 31 mia. kr. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Ingen i Danmark bliver overraskede, når SF og Enhedslisten kritiserer globale selskaber for at undslå sig skat, men når Storbritanniens konservative finansminister, George Osborne, gør det, kan man forvisse sig om, at det er nye tider.

George Osborne annoncerer, at han vil stramme op over for globale selskabers skatteunddragelse, og han vil arbejde tæt sammen med Tyskland og Frankrig for at lukke smuthuller.

Finansministeren afsætter derfor nu langt over en milliard kroner ekstra for over de næste to år at jagte multinationale selskaber, der ingen eller næsten ingen skat betaler af deres indtægter i Storbritannien. Målet er her i en krisetid, hvor det er svært at få nok penge i kassen, at inddrive over 18 mia. kr. ekstra i skat.

»Jeg forstår fuldstændig folks vrede, når de ser selskaber, som ikke betaler deres fair andel af skatten,« siger George Osborne, der dog samtidig tilføjer, at regeringen vil sikre, at disse selskaber ikke presses til at forlade Storbritannien.

Osborne langer ud efter selskaberne, efter at Starbucks i weekenden bøjede af efter kras offentlig kritik og trusler om boykot, fordi kaffekæden betaler meget lidt i skat i Storbritannien. Kæden har over 700 cafeer på de britiske øer, men har de seneste14 år kun betalt 79 mio. kr. i selskabsskat af sit britiske salg på 27 mia. kr.

Starbucks lover nu at »lytte til feedback fra vores kunder og ansatte« og at genoverveje, hvor meget af profitten, der føres til udlandet. Ingen ved dog, hvor meget mere kaffekæden nu selv synes, at den vil betale i skat. Kæden har placeret sit europæiske hovedsæde i Holland, hvor den har forhandlet sig til en skattefordel.

Men Google kan nu også imødese et opgør og en kæmpe skatteregning, efter at de britis­ke skattemyndigheder har kastet sig over en kulegravning af netgigantens skattebetalinger for de seneste seks år.

Google betalte kun 55 mio. kr. i skat i Storbritannien sidste år trods en omsætning på 3,6 mia. kr. Giganten kritiseres for med vilje at benytte sig af en kompleks og næsten lyssky opgørelse af sine indtægter for at reducere sin skatteregning. Herunder at betale royalty til en afdeling på Bermuda.

Google insisterer dog ligesom Starbucks på, at alle regler overholdes. Det samme gør Amazon, der sidste år betalte blot 2,4 pct., 16,5 mio. kr., i effektiv skat af sin omsætning i Storbritannien på 31 mia. kr.

»Amazon EU servicerer millioner af kunder og sælgere på tværs af Europa fra en række forbrugerhjemmesider, på mange sprog og med forsendelse af varer til alle 27 lande i EU,« forklarer Amazon.

»Vi har europæisk hovedkvarter i Luxembourg med hundredvis af medarbejdere til at styre denne komplekse operation.«

Nærmest frivillig betaling

Beviset for de forsvindende små betalinger af skat fremgår af en rapport fra det britiske parlaments skattekomité, PAC, der agerer vagthund på området.

Formanden for komitéen, Margaret Hodge, siger, at der er fare for, at betaling af selskabsskat nærmest bliver »frivillig«, og at dette må stoppes. Ikke mindst fordi selskaber med »betydelig« indtjening »slipper af sted med at betale lidt eller ingen skat« i Storbritannien.

»Det er skandaløst og en fornærmelse over for britisk erhvervsliv og over for borgere, der betaler deres fair del af skatten,« lyder det fra Margaret Hodge.

Skatteeksperten Heather Self siger dog til BBC, at skatteopkrævningen slet ikke er så enkel, som politikerne ofte gør det til.

»Hvis du køber en bog på Amazon, køber du den faktisk fra et selskab i Luxembourg. Dette selskab beslutter, hvor mange bøger du kan købe, og hvilken pris det vil sælge dem til. Alt, hvad du har i Storbritannien, er et varehus - et meget stort varehus, der har en masse mennesker ansat, og det er faktisk det. Risikoen er taget i Luxembourg,« siger Heather Self.

George Osborne lover imidlertid, at problematikken med de globale selskabers betaling af skat - eller mangel på samme - vil få »høj prioritet«, når den britiske regering er vært for G7-G8 topmøde i London næste år.