Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
For nyligt stod Anne Nielsen, der er hoteldirektør på Scandic Hvidovre, sammen med Berlingske foran et jobcenter i Valby. Her lykkedes det at overtale Lasse Novél til at komme til jobmesse hos Scandic. Der blev primært præsenteret job inden for rengøring og restauration, og han var der ikke længe, før han slog fast, at de job ikke var noget for ham.
»Jeg synes, det er et meget stort spring i forhold til det, jeg har uddannet mig til. Jeg er endnu ikke parat til at opgive mit fag,« siger Lasse Novél.
Han er 28 år gammel og har en kandidat i molekylær biomedicin fra Københavns Universitet. Og så er han arbejdsløs.
Siden han fik sin kandidatgrad i februar måned har han gået på dagpenge. Han har primært søgt Ph.d.-stillinger, men for nyligt er han begyndt at sprede sin søgning ud til andre job, der dog stadig ligger inden for hans felt.
Som udgangspunkt er der meget lav ledighed blandt dimittender, der kommer med et uddannelsesbevis fra molekylær biomedicin i rygsækken. Skal Lasse Novél alligevel søge et ufaglært job på for eksempel et hotel?
Undring på rådhuset
Først og fremmest undrer beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune, Cecilia Lonning-Skovgaard, sig over, at Lasse Novél overhovedet er arbejdsløs. Derfor mener hun, at jobcentret hurtigt burde kunne finde ham et job.
»Der er en skrigende mangel på folk med naturvidenskabelige kompetencer. Jeg ville nok sende ham direkte mod medicinalindustrien, den sundhedsfaglige sektor eller undervisningen,« siger hun.
Når det så er sagt, så mener hun også, at tiden er ved at være inde til at man tænker lidt ud af boksen.
»Når der er gået over et halvt år, så bør man kigge i andre retninger, for der er ingen, der bliver glade af at gå og lave ingenting,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard.
»Tag dig et job«
Fra fagforeningen 3F er meldingen klar.
»Jeg ville sige, at han skulle tage sig et job. Al erfaring viser, at det er nemmere at få et arbejde, hvis man er i arbejde. Og det udelukker heller ikke, at han kan få et arbejde inden for det, han er uddannet i, senere,« siger Bjarne Høpner, der er formand for 3F København.
I Magistrenes A-kasse undrer man sig også over, at Lasse Novél går arbejdsløs. Marianne Rossander, der er vicedirektør i A-kassen påpeger, at sagen er lidt speciel, idet Lasse Novél i lang tid har søgt målrettet mod forskerstillinger, som det ikke nødvendigvis flyder med.
»Det er et interessant tilfælde, for en kandidat i molekylær biomedicin vil meget sjældent være ledig i seks måneder. Hos os ville vi helt fra start fortælle ham, at der er masser af job inden for hans faglighed, men som han måske ikke lige har fået øjnene op for,« siger Marianne Rossander.
Er man medlem af Akademikernes A-kasse, bliver man efter et halvt års ledighed rådet til at søge både geografisk og fagligt bredt.
»Personen skal søge faglærte såvel som ufaglærte job for at få foden inden for på arbejdsmarkedet. Det er vores erfaring, at arbejdsgivere hellere vil have en person, som har arbejdet – selvom det ikke er inden for personens faglighed – end de vil have en med en længere ledighedsperiode,« skriver Mette Gregersen, der er vicedirektør i Akademikernes A-kasse.
Satser stadig på ph.d.
Da Berlingske mødte Lasse Novél på Scandic Sydhavnen i København, var han ikke særligt lun på idéen om bare at tage et eller andet arbejde.
»Et fuldtidsjob tager en masse tid, men hvis man virkelig skal lægge energien i at søge arbejde, tager det jo også rigtig meget tid,« siger han.
Selvom han i starten kun søgte ph.d-stillinger, har han for nyligt bredt sin søgning ud til »almindelige« job. Han har endnu ikke været til samtale, og han går fortsat efter at skrive en ph.d.
»Jeg regner stærkt med at finde en ph.d-plads her i efteråret. Så vidt jeg har forstået, er der et stort udbud af ph.d’er lige nu, så det øger mine chancer. Desuden har det institut, jeg skrev speciale på, også lige slået fire ph.d’er op,« siger han.