Service i mange varianter

Foto: Søren Bidstrup.
Læs mere
Fold sammen

Servicenationen

Danmark har nogle af verdens største og bedste servicevirksomheder. Rengøring, tøjvask, affaldshåndtering, returflasker, vagttjeneste, læge- og ambulancehjælp. Det er vi gode til, og i denne kreds finder vi også Danmarks suverænt største arbejdsgiver, ISS, med mere en halv million ansatte – på verdensplan vel at mærke. Både medarbejderantal og omsætning er dog faldet. ISS blev børsnoteret for halvandet år siden. ISS har siden haft fokus på organisk vækst, men har også lindet på døren for det rigtige opkøb

Selv om vi hyppigt hører, at ældre bespises dårligt i kommunerne, er det alligevel muligt for en af kommunernes største madleverandører at vokse og tjene penge på at levere mad, som de ældre godt kan lide.

Det Danske Madhus, en virksomhed med hovedkontor i Thisted, klarer sig godt, selv om det ikke går helt så tjept som sidste år.

Nordic Camp Supply har fortsat stor succes med at levere benzin og andet til militæret i en række europæiske lande.

Zerochaos er førende i Norden inden for rekruttering og administration af konsulenter til projektkontrakter målrettet store virksomheder. Her er omsætning vokset med hele 41 procent.

Santa Fe Group er resterne af det navnkundige ØK. Efter frasalget af Plumrose er der nu kun den mindre flytte- og relocationvirksomhed tilbage. Tankevækkende er det, at for 20 år siden omsatte ØK for næsten 20 mia. kr.

Kontante råd ønskes

Rådgivningsbranchen er domineret af de tre store revisionsselskaber De­loitte, PwC og EY, hvor EY har overtaget det danske KPMG og derfor er med i top tre. Fusionen mellem EY og KPMG kostede storkunder som Carlsberg, A.P. Møller – Mærsk og Danfoss.

Målt på overskudsgrader er det dog ikke revision, man skal give sig af med, hvis man ønsker smæk for skillingen. Så er der flere penge i konsulenthusene og hos strategikonsulenterne i Mc­Kinsey & Company, Implement og Valcon.

Usikre tider og store strukturelle omstillingsprocesser på virksomhedsscenen får åbenbart virksomhederne til at søge bistand hos strategirådgiverne.

Et enkelt advokatfirma, Lett, presser sig ind nederst i branchen. At der ikke er flere, skyldes, at langt de fleste af de store advokatfirmaer ikke offentliggør regnskaber. Et godt bud baseret på antallet af jurister er, at Kromann Reumert, Bech-Bruun, Gorrissen Federspiel, Kammeradvokaten og Plesner også er blandt Danmarks 1.000 største virksomheder.

Det Norske Veritas (DNV) har branchens højeste afkastningsgrad. Selskabet er stiftet af seks gensidige søforsikringsselskaber i 1864 i Oslo med det formål at sikre liv, værdier og miljø.

Millionærdrømme

Rigtigt mange danskere satser på en dag at blive lottomillionær. I hvert fald kan ingen i medie- og underholdningsbranchen hamle op med det tidligere spillemonopol Danske Spils indtjening. Med lidt lodder og trisser kunne man vel godt rubricere selskabet som indholdsleverandør. I så fald er det en af de få aktører i denne branche, det går godt for. Langt de fleste mediehuse er stadig pressede på væksten.

Dog ikke mediekoncernen ­Egmont. Her kan topchef Steffen Kragh konstatere, at selskabet er lykkedes med at skabe resultater over en bred kam i den 136 år gamle virksomhed.

Det betød, at Egmont kunne fejre sit 2014-resultat som det bedste nogen sinde. Egmont er Danmarks største mediekoncern med aktiviteter i 30 lande. Koncernen ejer blandt andet Nordisk Film, TV 2 i Norge, biografer og forlaget Lindhardt og Ringhof.

Berlingske Media har for nylig solgt sine lokale dagblade og ugeaviser samt trykkerierne i Vonsild og Struer til Jysk Fynske Medier. Handlen forudsætter dog konkurrencemyndighedernes godkendelse og forventes gennemført pr. 1. januar 2016.

Blandede forlystelser

Siden starten i 2005 er det gået stærkt for Fitness World. Kæden har i dag 150 centre og er mere end dobbelt så stor som det Parken-ejede Fitness.dk. Samtidig tjener Fitness World gode penge.

Lagkagehuset imponerer med branchens bedste indtjening og flot vækst. Også Legoland har det godt. Forlystelsesparken har netop annonceret sin største udvidelse nogen sinde baseret på det populære Ninjago tema.

Det er igen hotelkæden Arp-Hansen Group, der kan præstere den højeste overskudsgrad.

Kapitalfondsejede Scandic kæmper, og Rezidor, der er Danmarks største hotelkæde med Radisson Blu og Park Inn-hotellerne har underskud. Mens BC Hospitality Group, der bl.a. driver Bella Center Copenhagen og Hotel Bella Sky havde en stigende omsætning.

Ejendomsplusser

Ejendomsbranchens bedste indtjening og højeste vækst har Statens Ejendomssalg. Det skyldes blandt andet, at Horsens Statsfængsel er blevet solgt til Horsens Kommune efter mange års udviklingsarbejde.

Danicas ejendomsportefølje er Danmarks største med i alt 1,7 millioner kvadratmeter og en markedsværdi på 23 mia. kr. I marts føjede selskabet Postterminalen i København til sin portefølje. Danica Pension vil nu omdanne området til en helt ny bydel med kontorer, hoteller og boliger. Investeringen bliver samlet på cirka 5 mia. kr. Udviklingen er også stabil i ejendomsselskaberne Jeudan og Dades.

DEAS, der udelukkende administrerer ejendomme, klarer sig pænt.