Øllerne skal smage ens

Et nyt konsortium skal være med til at sikre stabilitet i smagen og hygiejnen hos de danske mikrobryggerier.

Foto: Colourbox
De danske mikrobryggerier skal styrkes via et nyt innovationskonsortium – Dansk Mikrobryg – Produktinnovation og Kvalitet.

De mange danske mikrobryggerier, der er blomstret op den seneste årrække, har sat Danmark i front med nye og historiske øltyper. Men der har været store udfordringer forbundet med at sikre ensartethed i produktionen, hvilket har gjort det vanskeligt for mange at komme på hylderne i de store danske supermarkeder – og næsten overflødigt at gå med eksporttanker.

Og det er netop denne udfordring, at det nye konsortium skal hjælpe mikrobryggerierne med at overkomme.

- Vi vil bevare vores position, og videreføre den ølkultur, specialøl har skabt, med smagsoplevelse i højsædet.  Med etablering af et så stærkt konsortium, og med fokus på erhvervets væsentligste udfordringer vil dette projekt uden tvivl få væsentlig betydning for dette, og forhåbentlig være stærkt medvirkende til at sikre mikrobryggeriernes fremtid, siger Anders Kissmeyer fra Nørrebro Bryghus, der også er en del af konsortiet.

Erhvervsfremme

Ud over en række af mikrobryggerierne er også leverandører af råvarer og teknologi samt forskningspartnere inviteret med ved bordet. Og så støttes projektet med 12 millioner kroner – innovationsmidler fra Rådet for Teknologi og Innovation (RTI).

- Rådet har valgt at støtte innovationskonsortiet Dansk Mikrobryg, idet konsortiet har sat som mål, at muliggøre bevarelse og konsolidering af den position, de danske mikrobryggerier har opnået i løbet af de seneste år. Det er rådets vurdering, at konsortiet har potentiale til at yde et betragteligt bidrag til ølmarkedet og på sigt i relation til oplevelsesøkonomien og turismeerhvervet, skriver RTI i motivationen til støtten.

Fokus på smag

I projektet vil der være fokus på at understøtte de små bryggerier og branchens råvare- og teknologilevarandører med viden og værktøjer inden for især to væsentlige områder: Hvorledes nye ingredienser kan tilsættes øl, så øllet ikke alene får særegen genkendelighed, men også opnår smagsstabilitet og holdbarhed. Og hvordan hygiejniske tilgang og effektiv styring kan medvirke til en konsistent høj kvalitet af produktet.

Udfordringen på disse felter består i, at mikrobryggeriernes øl ofte er helt nyskabende med hensyn til ingredienser og processer, samt at ressourcerne til kontrol og analyser er meget begrænsede. Og netop i  forbindelse med konsolidering af markedet for specialøl er det vigtigt, at de små bryggerier får en mere vidensbaseret tilgang til både produktion og produktudvikling.