Nyt kæmpelæk afslører skattely i Bahamas

En af de mere bemærkelsesværdige sager i ny lækage handler om tidligere EU-kommissær Neelie Kroes.

Forhåndværende EU kommisær Neelie Kroes optræder i nye lækkede papirer - Panama Papers. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et nyt kæmpelæk af 175.000 firmaers oplysninger afslører skattely i Bahamas.

Det skriver DR og Politiken.

I alt er 1,3 millioner dokumenter fra selskabsregistret i Bahamas havnet i hænderne på Süddeutsche Zeitung. Den tyske avis har delt lækagen med partnere i den internationale organisation for undersøgende journalister ICIJ. Blandt dem er journalister fra DR og Politiken.

En af de mere bemærkelsesværdige sager handler om tidligere EU-kommissær på først konkurrenceområdet og senere den digitale dagsorden Neelie Kroes fra Holland.

Hun står ifølge DR opført som ledende person i et Bahamas-baseret selskab - Mint Holding. Det er et skjult selskab, som hun aldrig har oplyst om i forbindelse med sine embeder i EU.

Kroes oplyser til ICIJ, at hun aldrig fortalte om Bahamas-firmaet, da det ikke var aktivt.

At hendes navn findes i selskabets dokumenter, skyldes ifølge Kroes' advokat "en skrivefejl, som først blev rettet i 2009".

Papirerne fra Bahamas rummer data såsom navn, indregistrering og betaling af afgifter til selskabsregistret. Der er dog ikke dokumenter om aktiviteter i de enkelte selskaber.

Der er information om selskaber registreret i østaten fra 1990 til 2016.

Politikens gennemgang af de lækkede dokumenter fra Bahamas' selskabsregister viser, at også mange danske virksomheder har eller har haft selskaber i østaten. Særligt i rederibranchen.

For eksempel er det kendt, at det store danske rederi Clipper ejes af et selskab i Bahamas. Clipper kan i de lækkede dokumenter forbindes til op mod 200 forskellige Bahamas-selskaber, skriver Politiken.