Nu gør Kina det forbudt at sælge sine aktier

De kinesiske myndigheder forbyder nu aktionærer med over fem-procentsandele at sælge aktier de næste seks måneder for at sætte en prop i det faldende marked.

De kinesiske myndigheder tager drastiske metoder i brug for at stoppe aktienedtur.  AFP PHOTO / GREG BAKER Fold sammen
Læs mere
Foto: GREG BAKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kinesiske markeder er i frit fald. Efter vanvittige stigninger de seneste år, går det nu den anden vej i samme tempo, men de kinesiske myndigheder gør alt, de kan, for at stoppe styrtdykket. Siden midten af juni har de kinesiske aktier mistet 30 procent af sin værdi.

Det er de kinesiske myndigheder, der nu tager drastiske skridt. Så hvis du har en ejerandel på over fem procent i en virksomhed på en kinesisk børs, må du ikke længere sælge dine aktier.

Forbuddet gælder også for udenlandske investorer, men det er dog få udenlandske investorer, der ejer så store portioner på markederne i Shenzhen og Shanghai.

De andre asiatiske markeder er også begyndt at lade sig mærke af nedturen. Både den japanske og den sydkoreanske børs gik onsdag i minus, men det er dog langt fra de nedture, som man ser dem på Kinas fastland.

På trods af den panik, der har ramt de kinesiske markeder, fastholder den kinesiske regering sine økonomiske mål for året. De udtalte onsdag, at det er regeringens mål at bruge 250 milliarder Yuan (272 milliarder kroner) på at skabe vækst på de områder, hvor økonomien trænger mest, og de vil fremskynde investeringer i bygning af store offentlige anlægsprojekter.

Den interventionistiske tilgang taler imod kinesernes plan om at liberalisere markedet, som ellers er en central del af deres reformplan.

Onsdag lukkede Shanghai-indexet 6,8 procent nede, og børsen i Shenzhen faldt med 5,9 procent. Torsdag morgen ved åbningen stiger de kinesiske markeder dog stort set tilsvarende onsdagens fald.