Shanghai-indeks tager største hop på én dag i seks år

De kinesiske aktier har blødt voldsomt den seneste tid, men det er stoppet for en stund torsdag, hvor der er fremgang over hele linjen.

Foto: HOW HWEE YOUNG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kinesiske aktieindeks Shanghai Composite tager med en stigning på knap 6 pct. det største hop siden 2009. Aktierne er dog stadig nede med knap 30 pct. siden midten af juni.

Fremgangen torsdag kan dog synes kunstig, da den er trukket af, at de kinesiske myndigheder for at sætte en prop i hullet endnu en gang har iværksat tiltag, der skal stoppe nedturen.

Senest har Kinas bankregulator - China Banking Regulatory Commission - justeret kravene til sikkerhedsstillelse og givet tilladelse til, at banker med udlån på baggrund af sikkerhed i aktier kan forlænge lånene ved forfald.

China Banking Regulatory Commission har også opfordret bankerne til at understøtte virksomhedernes aktietilbagekøb ved at tilbyde dem sikrede lån.

Analytikere vurderer over for Bloomberg News, at tiltagene ikke vil få den ønskede virkning, da den kunstige aktiestøtte ikke fjerner de underliggende årsager til kursskredene.

Onsdag skruede myndighederne også op for tiltagene til støtte for markedet gennem aktiekøb fra statslige fonde og et forbud for storaktionærer med over 5 pct. af aktiekapitalen mod at sælge ud af deres beholdning i et halvt år.

Samtidig blev de store såkaldte blue-chip-virksomheder pålagt at købe egne aktier, og der blev sat en stopper for enhver form for aktiesalg fra offentlige virksomheders og statsejede institutioners side.

Tidligere har myndighederne prøvet at støtte markedet med adskillige rentenedsættelser og lavere handelsgebyrer samt tilladelse til, at forsikringsselskaber får lov til at investere flere af deres aktiver i aktier.