Blodrødt Kina ånder resten af verden i nakken

De seneste ugers paniske tilstande på de kinesiske aktiemarkeder ramte natten til onsdag resten af Asien. Spørgsmålet er nu, om det kinesiske kaos vil sprede sig til Europa.

De seneste ugers paniske tilstande på de kinesiske aktiemarkeder ramte natten til onsdag resten af Asien. Spørgsmålet er nu, om det kinesiske kaos vil sprede sig til Europa. Foto: Kim Kyung-Hoon Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kinesiske aktiehandlere har haft svedige håndflader i ugevis, og hidtil har børspanikken været isoleret til det kinesiske fastland. Men natten til onsdag blev også de øvrige asiatiske børser trukket med ned i moradset. Det amerikanske marked var ved børsåbningen onsdag eftermiddag også præget af nervøsiteten.

»Vi er bekymrede over det, der skete onsdag nat. Indtil videre har afsmitningen fra Kina til de øvrige asiatiske markeder været yderst begrænset, men natten til onsdag fik nabolandene store slag. Vi har i forvejen en skrøbelig situation i Grækenland, som lægger en tåge ud over markederne. Nu begynder de kinesiske kursfald så samtidig at påvirke stemningen hos investorer generelt i Asien,« siger Tine Choi Danielsen, der er seniorstrateg hos Nordea.

Mange kinesiske virksomheder har investeret massivt i aktier. Selskaberne har faldende indtjening, da de ikke eksporterer helt så meget til resten af verden som tidligere, mens de samtidig har en meget høj gældsætning. Hvis de kinesiske virksomheder derudover må indkassere store tab på deres aktieinvesteringer, kan en kreditkrise bryde ud, og så vil de kinesiske problemer sprede sig til resten af verden.

»Hvis det her spreder sig og bliver til et gældsproblem for de kinesiske selskaber, der kan få en potentiel kreditboble til at sprænge, vil det helt klart sænke væksten i Kina. Det vil komme til at trække hele Asien med ned, hvilket vil ramme globalt,« siger Tine Choi Danielsen.

Kan turbulensen sænke den globale vækst?

Det kinesiske aktiemarked er stadig en temmelig tilknappet størrelse for resten af verden, hvilket betyder, at udlandet ikke har de store beløb i klemme. Derfor er bekymringen over den kinesiske aktieturbulens i resten af verden møntet på, om uroen i øst kan sænke den globale vækst.

»Dét, der kommer til at afgøre, hvor stort problemet bliver, er, hvor stor en effekt aktiemarkedet kan få på væksten i Kina. Der er ingen tvivl om, at markedet er begyndt at frygte, at det kan få en betydelig effekt,« siger Flemming Jegbjærg Nielsen, der er senioranalytiker i Danske Bank.

Danske Bank-økonomens vurdering af den aktuelle krise i Kina er dog også, at boligmarkedet reelt set har større betydning for den kinesiske økonomi end aktiemarkedet. Det er under en femtedel af de kinesiske husholdninger, der har aktier, mens næsten alle husholdninger ejer deres egen bolig. Og efter en periode med prisfald på boligmarkedet er bøtten faktisk vendt i maj og juni.

»Når vi ser markedet reagere på den her måde, er der altid grund til at tænde den røde lampe. Skal jeg give et bud på, hvad jeg tror, der kommer til at ske, er det stadigvæk min holdning, at det er boligmarkedet, der bliver afgørende for den kinesiske vækst,« siger Flemming Jegbjærg Nielsen.

Det ændrer dog ikke på, at den paniske stemning på de kinesiske børsmarkeder har godt fat i disse dage. Hos aktiehandlerne i Hong Kong har nervøsitet efterhånden bevæget sig helt ud i fingerspidserne.

»Der er virkelig panik derude. Jeg kan ikke anbefale, at man forsøger at gribe den faldende kniv,« siger Tony Chu, en Hong Kong-baseret fondmægler i RS Investment, til Bloomberg.