Nordisk krav om reel IT-valgfrihed

Nordisk Råd vil oprette et kompetencecenter for brug af alternative computerprogrammer.

Nordisk Råd vil have fri konkurrence, valgfrihed og uafhængighed af produkter og leverandører, når nordiske institutioner anskaffer IT-programmer. Og så skal der oprettes et kompetencecenter, der kan rådgive om programmer med fri kildekode, såkaldt »open source«.

»Ikke mindst ud fra en demokratisk tankegang er det ønskeligt, at alle borgere skal kunne kommunikere med offentlige institutioner, uanset hvilke programmer man anvender. Det er også vigtigt, at forslagene opmuntrer til konkurrence og bryder den monopollignende situation, som råder i dag,« siger Raymond Robertsen fra det norske Høyre, som er en af arkitekterne bag den nye politik.

Nordisk Råd åbnede sidste år en særlig hjemmeside, www.nordicos.org, for at udbrede kendskabet til de billigere eller ofte gratis alternative programmer. Efter hollandsk forbillede ønsker man nu et rådgivningscenter etableret, hvor man kan få assistance, og hvor erfaringer med at skifte til open source-programmer kan samles. I dag anvender flertallet Microsoft-programmer, som Raymond Robertsen hentyder til - også Nordisk Råd selv. IT-branchen skal deltage med både viden og økonomi.

Forslagene fra Nordisk Råd, som tages op på embedsmandsplan i Nordisk Ministerråd 12. maj og sandsynligvis forelægges ministerrådet 9. juni, sigter på at give en reel valgmulighed mellem Microsoft-løsningen og alternativerne i både indkøb og daglig brug.

Danmark er nået langt med at kræve åbne, fælles standarder, så man - uanset hvilke programmer der ligger på PCen - kan kommunikere gnidningsløst sammen. For en måned siden satte Videnskabsministeriet flere tusinde brugere i gang med at teste alternative programmer i praksis i det offentlige.