Mød Trumps økonomiske tæskehold: Stålbossen, tobaksmillionæren, den pokerspillende bankmand og professoren

Donald Trump har udpeget 13 personer til at rådgive ham i økonomiske spørgsmål. De er alle mænd, rige og så har flere af dem tidligere haft forbindelse til Trump personligt.

Tom Barrack (venstre), Steven Mnuchin (øverst) og Dan DiMicco (nederst). Fold sammen
Læs mere

Der begynder efterhånden at tegne sig et billede af, hvem der bliver hjernerne bag Trumps økonomisk politik, der skal kickstarte landets økonomi, som den republikanske præsidentkandidat kalder det. Berlingske ser nærmere på otte af de i alt 13 rige mænd, som Trump i sidste udpegede som sit økonomiske hold.

1) John Paulson, investeringsdirektør

John Paulson. Fold sammen
Læs mere
Paulson kendes bedst for sine forudsigelser omkring det overophedede boligmarked i 2007, der indbragte ham milliarder af dollar i indtægter. På det seneste er pletskuddene dog blevet færre. Således er hans fond Paulson og Co. Inc nu på omkring 13 milliarder dollar i juni og har over de seneste fem år tabt 15 milliarder dollar på sine investeringer.

2) Peter Navarro, professor

Med en doktorgrad i økonomi udmærker Peter Navarro sig som den eneste på Trumps hold, der har tilbragt det meste af livet som akademiker. Han har ni bøger på CVet – flere kritiske om Kinas betydning for resten af verdens økonomier.
Doktorgraden har han fra det hæderkronede Havard University. Pt. arbejder han som professor i økonomi og public policy på University of California, Irvine’s business school.

3) Howard Lorber, tobaksboss.

Finansmanden står i spidsen for holdingselskabet Vector Group, der har tre selskaber under sig, der alle laver cigaretter og e-cigaretter. Derudover har holdingfirmaet også to firmaer, der ernærer sig i ejendomsbranche lig Donald Trump selv. Ifølge New York Times har kampagnestaben nævnt Lorber som en af Trumps bedste venner. Angiveligt har de to rejst sammen i Rusland i 1990erne.

4) Steven Mnuchin, investeringsdirektør

Steven Mnuchin Fold sammen
Læs mere
Den tidligere partner i Goldman Sachs blev allerede i maj sat i spidsen for at skaffe midler til Trump-kampagnens pengekasse. Han beskrives som en særdeles hård forhandler, der efter mange år som demokratisk støtte – også til Trumps modkandidat Hillary Clinton, nu altså støtter Trump.
De to har ifølge Mnuchin kendt hinanden i mere end 15 år.
Mnuchin står i spidsen for investeringsfirmaet Dune Capital Management.
Finansmanden er også særdeles kontroversiel, da han ifølge flere amerikanske medier har scoret store beløb på huller i USAs finansielle lovgivning, ligesom han tjente gevaldige summer på kritisable lånepakker under finanskrisen ifølge Los Angeles Times.

5) Dan DiMicco, stålboss

Dan DiMicco Fold sammen
Læs mere
DiMicco er forhenværende topchef for stålproducenten Nucor Corp, der er en af USAs største stålproducenter.
Manden er en særdeles velkendt herre i stålindustrien, fordi han har været en af de mest harmdirrende kritikere af Kina. Han vil kort sagt have produktionen tilbage til USA og slå hårdere ned på brudte handelsaftaler.
Den kombination står godt sammen med Trump, der selv har villet genåbne amerikanske handelsaftaler med udlandet for at stille USA stærkere.

6) Stephen Moore, stifter af Club for Growth

Stephen Moore. Fold sammen
Læs mere
Foto: www.heritage.org.
Skattelettelser, skattelettelser og skattelettelser. Det er det en af de mest markante konservative økonomiske stemmer i USA turnerer med. Stephen Moore mener, at netop skattelettelser rummer nøglen til vækst. Han står bag organisationen Club for Growth, der vil have lavere skat. Han forlod organisationen i 2004.

7) Tom Barrack, ejendomsinvestor.

Tom Barrack. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHIP SOMODEVILLA.
Som mangeårig ven af Donald Trump har Tom Barrack en central rolle på det økonomiske hold ifølge nyhedsbureauet Reuters. Han er lige som Trump en garvet investor i hotelbranchen og er stifter og bestyrelsesformand i Colony Capital. Og der har han tjent særdeles mange penge, hvilket har beriget ham med en 375. plads på listen over USAs rigeste i 2014 ifølge Forbes. Han var under præsident Reagans administration en del af det departement i USA's indenrigsministerium, der tager sig føderale landområder og naturressourcer.

8) Andy Beal, bankdirektør og pokerspiller

Det kræver is i maven, når man skal gore sig i erhvervseliten i USA. Og er der en ting som Andy Andrew ”Andy” Beal har med sig er det måske netop det. Han er nemlig pokerspiller. Grundlæggeren af Beal Bank blev således kendt i 00erne, da han udfordrede en af verdens bedste pokerspillere. Den manøvre gik mildt sagt dårligere end Beals egne forretninger. Poker-ikonet Phil Ivey rundbarberede Andrew Beal i 2006, der tabte 16 millioner dollar over tre dage til pokerstjernen. Nu er han en del af Trumps hold af økonomiske rådgivere.

Kilder: Los Angeles Times, New York Times, Reuters, Forbes, International Business Times, Wall Street Journal, The Guardian, Bloomberg.