Trump i gavehumør: Lover vælgerne og virksomhederne en "skatterevolution"

Den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, siger i en tale i bilbyen Detroit, at han vil forenkle skattesystemet, nedsætte selskabsskatten fra 35 til 15 procent og "massivt" fjerne regler for virksomheder og borgere.

Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: BILL PUGLIANO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er essensen i den økonomiske plan, som hans kampagnestab havde bebudet, han ville fremlægge mandag.

»Når jeg bliver præsident, så vil vi begynde at vinde igen i stor stil«, lover han tilhørerne i Detroit Economic Club.

»Jeg ønsker at kickstarte Amerika. Det kan lade sig gøre, og det vil ikke engang være så svært.«

Han bruger meget af sin taletid på at angribe den demokratiske præsidentkandidat, Hillary Clinton, og præsident Barack Obama for at at have kørt USA's økonomi af sporet.

Mere end ti gange bliver Trump afbrudt af højtråbende demonstranter, men han lader sig ikke anfægte og venter hver gang på, at sikkerhedsfolk får smidt dem ud.

»Clinton har brugt sin karriere på at sætte skatterne op«, lyder et af hans argumenter.

»Obama har været en katastrofe«, siger han om det, der er sket i Detroit - historisk hjembyen for General Motors, Chrysler og Ford.

Mange økonomer har ellers fremhævet, at det er en af Obamas største fortjenester, at den amerikanske bilindustri og flere millioner arbejdspladser blev reddet i 2009, da hele branchen var på nippet til at kollapse efter det globale finansielle sammenbrud.

Trump kræver i sin økonomiske tale også en fuldstændig genforhandling af den økonomiske samarbejdsaftale for Nordamerika, der kendes under forkortelsen Nafta. Han siger, at den har været med til at fjerne en tredjedel af produktionsarbejdspladserne i Detroits bilindustri.

Han siger, at han vil gøre op med Obamas og Clintons "krig mod kul". Han vil have kulminearbejderne tilbage som en del af arbejdsstyrken. Han vil have stålproduktionen, som forsvandt under globaliseringen, tilbage til USA

»Amerikanisme og ikke globalisme er vores nye overbevisning«, lover han.

Trump udpegede i sidste uge 13 økonomiske rådgivere, som skal hjælpe ham med at formulere hans økonomiske politik. Ifølge netmediet Politico.com er hans økonomiske rådgivere nogle af hans største donorer i valgkampen.

Trump er de seneste uger dykket i meningsmålingerne efter en række kontroversielle udtalelser. Blandt andet er han blevet beskyldt for at angribe en muslimsk soldaterfamilie, som mistede en søn i krigen i Irak.

Et gennemsnit af meningsmålinger giver ifølge RealClearPolitics Clinton et forspring på syv procentpoint.