Minibørser styrer fri af aktiekrise

Aktiemarkeder. Både First North og Dansk AMP har klaret sig gennem den seneste uges turbulens på fondsbørsen uden skrammer.

Mens aktionærerne i de fondsbørsnoterede danske virksomheder med skræk har måtte se milliarder af kroner forsvinde med de store kursfald gennem den seneste uge, har situationen været anderledes rolig på de mindre danske aktiemarkeder.

Både minibørsen First North og internetbørsen Dansk AMP har således styret gennem krisen uden store skrammer. Omsætningen har begge steder ligget på et normalt niveau gennem den sidste uge, og kurserne har været stabile på Dansk AMP.

- Vi har ikke set en klar effekt af kursfaldet på fondsbørsen. Der har slet ikke været den samme tendens med store udsalg af aktier hos os, konstaterer Søren Thestrup, adm. direktør for Dansk AMP.

Dæmpede kursfaldPå First North er kursen på to ud af de tre optagne selskaber faldet gennem den sidste uge, men kursudviklingen har været langt mere afdæmpet end på fondsbørsen.

- Vi har svært ved at spore en effekt af begivenhederne på fondsbørsen. Der er selvfølgelig lidt psykologi i det, som kan påvirke investorerne hos os, men det er ikke ret meget, siger Carsten Borring, chef for First North.

Når minibørserne på den måde kan styre fri af en aktiekrise, som har ramt de fleste vestlige børser hårdt, hænger det sammen med deres helt særlige profil.

Langsigtede investeringerFirst North og Dansk AMP appellerer til langt mindre virksomheder end fondsbørsen, og typisk er deres aktier også mindre likvide. Investorerne går typisk ikke efter en hurtig gevinst, men investerer med blik for den langsigtede udvikling i selskaberne.

- Du investerer i et biotekselskab på First North fordi, at du tror på dets potentiale om to-fem år, og det ændrer sig jo ikke, fordi de store selskabers aktier falder i kurs, forklarer Carsten Borring.

Han tror heller ikke, at den sidste uges aktienedtur kan gøre de sværere for nye selskaber at få solgt aktier i forbindelse med optagelse på First North.

En vurdering som bakkes op af partner Christian Aarosin fra revisionsfirmaet Ernst & Young.

- Det er begrænsede beløb, der rejses på First North, og interessen fra investorerne har været enorm. Det ændrer den seneste uges korrektioner på fondsbørsen ikke på, siger Christian Aarosin.

Selv om det toneangivende C20-indeks i går steg en smule, vurderer flere eksperter overfor ErhvervsBladet, at krisen på Fondsbørsen langt fra er over-stået endnu.Side 4