Mikrolån på nettet bekymrer

Firmaer tjener penge på at tilbyde kunder hos store netbutikker mulighed for at afbetale det beløb, de har handlet for, over helt op til 24 måneder. Mikrolånene er mere vanvittige end de kendte kviklån, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk.

Læs mere
Fold sammen

En helt ny type mikroafbetalingslån er dukket op i netbutikkerne, og det bekymrer blandt andet Forbrugerrådet Tænk, skriver Politiken.

Med mikroafbetalingslån får firmaer som blandt andet danske ViaBill samt svenske Collector og Klarna en forretning ud af at tilbyde kunder hos netbutikker som bootz.com, coolshop.dk og miinto.dk at overtage betalingen, så kunden i stedet kan afbetale over 24 måneder.

»De her lån er nye for os. De er endnu mere vanvittige end kviklån, for det bliver godt nok nogle meget dyre produkter,« siger cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk og ekspert i kviklån, Morten Bruun Pedersen, til Politiken.

Den uafhængige bankportal mybanker.dk, der blandt andet holder øje med udlånspriser, har undersøgt lånene, og ved to konkrete køb, løber de årlige omkostninger i procent op på 431 og 2.751 procent. De omkostninger får kunden ifølge Politiken ikke oplyst ved købet, selvom det er et krav ifølge loven.

En talsperson i det svenske firma Klarna, Jonas Köpniwsky, oplyser til avisen, at alle firmaets samarbejdspartnere modtager regler og retningslinjer for, hvordan deres betalingsmetoder skal præsenteres for deres kunder.