Microsoft får rekordoverskud på 60 mia. kr.

Stigende PC-salg hjælper Microsofts indtjening. Stærkt salg er endnu et tegn på opsving.

Microsoft får rekordoverskud på 60 mia. kr. - 1
Microsoft-grundlæggeren Bill Gates bebudede i går på topmødet i Davos, at han donerer en mia. dollar i kontanter og software til et FN-program, der skal hjælpe fattige med at lære ved hjælp af computere. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
I endnu et tegn på at forbrugere og erhvervsliv efterhånden er ved at kravle ud af vinterdvalen, melder Microsoft om et rekordstort salg på 10,2 milliarder dollar (ca. 60 mia. kr.) for det kvartal, der endte i december. Overskuddet i samme kvartal året før var 8,5 milliarder.

Det gode resultat bekræfter tendensen i en række andre positive regnskaber fra teknologivirksomheder - senest Nokia, der onsdag meldte om et formidabelt overskud på 14,3 milliarder kroner. Sammen tegner de et billede af et marked, der har genvundet troen på fremtiden.

»Forbrugernes og erhvervslivets efterspørgsel efter PCere fortsatte med at overstige vores forventninger og resulterede i solid, tocifret vækst i omsætningen for XP og Office-produkter,« fortalte økonomidirektør John Connors pressen som forklaring på resultatet. »I andet kvartal (som hos Microsoft ender i december) begyndte det erhvervsrelaterede IT-marked også at vise tegn på genopretning.«

Dyr omstilling
Den solide omsætning forhindrede imidlertid ikke et markant fald i overskuddet på 17 procent. Det skyldtes mest, at Microsoft er midt i en dyr omstilling af selskabets aktieoptionsprogram, der belønner medarbejderne med rigtige aktier i stedet for optioner - som der ikke er meget skæg ved, når kurserne ikke rigtigt stiger.

Eneste virkelige hår i software-suppen var ifølge analytikere vigende indtægter fra salg af software-abonnementer. Microsoft forsøger i denne tid at overtale virksomheder til at købe egentlige software-abonnementer i stedet for som normalt at købe softwaren, som man så opgraderer engang imellem. Abonnementsmodellen sikrer kunden opdateret software og Microsoft løbende, faste indtægter. Men kunderne har svært ved at se fidusen i endnu en fast udgift og opgraderer i det hele taget ikke så hurtigt som tidligere.

Det problem er indtil videre ikke så alvorligt, da det mere end opvejes af en fremgang for de øvrige forretningsområder, der var bedre end forventet.