Magasin-ejer på gigantopkøb i England

Magasins nye islandske ejer Jon Asgeir Johannesson sætter sig også på britiske Big Food Group med nye konsortier i ryggen.

Læs mere
Fold sammen
Den 36-årige islandske forretningsmand Jon Asgeir Johannesson, der for nylig blev ny hovedaktionær i danske Wessel & Vett (med stormagasinkæden Magasin), har åbenbart ingen ro på sig.

I weekenden lykkedes det ham efter flere måneders forhandling at blive hovedaktionær i britiske Big Food Group, som han overtager til en samlet pris af 3,5 mia. kr. sammen med et nyt konsortium, der ubeskedent kaldes Giant Bid Co.

Johannessons Baugur Group ejede i forvejen 22 pct. af det nødlidende Big Food Group, og kommer nu op på 43 pct. i selskabet, der skal splittes op.

Frem og tilbage
Kæden »Iceland« med 750 butikker, der bl.a. sælger is og dybfrostprodukter til grillen, sælges straks videre til konsortiet »IceCo« for 1,5 mia. kr.

Også dette konsortium har Johannesson som hovedaktionær, og det skal omgående tilkøbe virksomheden Cooltrader, fordi selskabets direktør Malcom Walker er hyret til at komme tilbage og lede »Iceland«.

Malcolm Walker stiftede selv »Iceland« for 25 år siden, men solgte for fire år siden til det, der siden blev til Big Food Group i fusion med firmaet Booker, der lever af at sælge fødevarer til 1.800 restauranter, cafeteriaer o.l.

Walkers frasalg blev genstand for en langvarig insidersag i forbindelse med sit salg af »Iceland«, men i oktober blev han renset for alle anklager.

Mange venner
Jon Asgeir Johannesson har fået flere gode venner i forretningslivet til at hjælpe med etableringen af Giant Bid Co. Den skotske forretningsmand Tom Hunter køber således 17,9 pct., og modemanden Kevin Stanford tager 8,9 pct.

Kevin Stanford solgte i sommer sin modekæde Karen Millen til netop Johannesson for 1,3 mia. kr. - og forleden købte han så 8,26 pct. af aktierne i Baugur fra Baugurs foretrukne bankforbindelse, Kaupthing, der stadig ejer 11 pct. af Baugur. Bytte bytte købmand!

Til finansieringen af Baugurs opkøb af Big Food Group, der offentliggøres i detaljer onsdag, er Kaupthing bl.a. de finansielt medvirkende sammen med bl.a. Bank of Scotland og de islandske forretningskonkurrenter Burdaras, ofte kaldet »russerne«. Det var tre islændinge, der tjente et par milliarder på øl i St. Petersborg, og vendte tilbage til Island og købte kontrol med en af sagaøens tre største banker, Landsbanki.

Jon Asgeir Johannesson tilbød allerede i september 120 pence pr. aktie for Big Food Group, men da han fik kikket nærmere på sagen, fandt han bl.a. et stort hul i selskabets pensionsopsparing, og siden kom der dårlige salgstal for sommeren, hvorfor det endelige bud bare blev på 95 pence pr. aktie.