Ledige HKere må ikke stemme om overenskomst

HK har besluttet, at ledige medlemmer ikke må stemme om overenskomsten. Det skaber splid blandt forbundets topfolk. Metals formand kunne aldrig få samme tanke.

Hvis man er arbejdsløs og samtidig medlem af HK, kan man ikke påvirke resultatet af de gangværende overenskomstforhandlinger. Som arbejdsløs HKer er man nemlig ikke stemmeberettiget. Arkivfoto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere
Om få uger vil resultatet af de igangværende overenskomstforhandlinger ligge klar. Men ledige HK-medlemmer får ikke lov at stemme om resultatet.

Den beslutning traf en uenig hovedbestyrelse i sidste uge. Og det har skabt splid internt i HK.

»Jeg er frygtelig ked af, at de ledige ikke må stemme. Det er urimeligt, at man ikke må give udtryk for sin holdning til en overenskomst, fordi man er så uheldig at være ledig i en periode,« siger Karin Retvig, formand for HK/Privat.

Sammen med bl.a. HKs formand John Dahl tilhørte hun et mindretal på 11 personer, som stemte imod HK/Handels forslag om, at det kun er dem, der er omfattet af en overenskomst, som må stemme om den. 24 stemte for forslaget.

Et rent snit
»Vi mener, at dem, der slås for resultatet ude på arbejdspladsen og i givet fald også må betale for en eventuel konflikt, også bør være dem, der bestemmer,« siger Jørgen Hoppe, formand for HK/Handel til Ritzau.

HK/Handel har 15 forskellige landsdækkende overenskomster, og Jørgen Hoppe mener, at det er så godt som umuligt at finde ud af, hvilken overenskomst de ledige hører til.

Det argument køber Karin Retvig ikke.

»Man kan pakke den her beslutning ind i al mulig teknik om, hvor svært det er at finde ud af, om det skal være den ene eller anden overenskomst. Men som forbund er det vores ansvar at løse den slags teknikaliteter,« siger Karin Retvig.

HKs formand John Dahl virker da også alt andet end lykkelig over beslutningen.

»Det er tale om en demokratisk beslutning, som flertallet har truffet. Derfor forsvarer jeg den,« siger John Dahl.

Blandt hovedorganisationen LOs forbund er det praksis, at de ledige kan stemme om overenskomsten.

Skidt tanke
Dansk Metals formand, Thorkild E. Jensen vil da heller ikke lade sig inspirere af den nye praksis i HK.

»Vi kunne slet ikke få tanken, at de ledige ikke skulle stemme. De er på vej fra et job til et andet. Overenskomsten vedrører i høj grad forhold, som de skal ud og arbejde under,« siger Thorkild E. Jensen, metalformand og topforhandler for det toneangivende CO-industri-kartel.