Labofa Munch er under total forvandling

Kontormøbelproducenten Labofa Munch A/S vil være synonym med Danmarks bedste og mest veldesignede kontormøbler.

Det er det ambitiøse mål for virksomhedens adm. direktør. Umiddelbart vil mange måske nok få kaffen galt i halsen over den målsætning fra et firma, som gennem de senere år har været i krise med enorme milliontab på bundlinien.

Sandheden er imidlertid, at Labofa Munch i dag ikke er, hvad virksomheden var i går.

Forandringer

Forandringerne er mere end gennemgribende.

Her nogle af de markante ændringer:

Virksomheden har fået nye ejere. De hidtidige ejere, Skandinavisk Group, har solgt Labofa Munch til to ledende medarbejdere, adm. direktør Preben H. Nielsen og fabriksdirektør Mogens Pedersen, for et ukendt beløb. Samtidig er der skudt ny kapital i foretagendet.

Hvor mange penge handelen og kapitalindskudet omfatter, ønsker Preben H. Nielsen ikke at oplyse. Til gengæld fortæller han gerne om de forandringer, der skal genskabe Labofa Munchs markante position på det danske marked for kontormøbler.

På produktionssiden er historien kort. Labofa Munch har kort og godt udflaget produktionen til leverandører i Polen, Rumænien, Serbien og Kina. Slutmontagen foretages i Skælskør, hvor virksomheden fortsat har hovedkvarter. Her arbejder 90 medarbejdere.

- Vores strategi er klar. Her i Danmark vil vi koncentrere os om produktudvikling, design, markedsføring, logistik og distribution. Resten lægger vi ud, forklarer Preben H. Nielsen.

På afsætningssiden er der også sket ting og sager. Det direkte salg, som selskabet i en kortere årrække forsøgte sig med, er opgivet til fordel for den gammelkendte forhandlerstruktur. Labofa Munch beholder sine to egne show rooms og forretninger i København og Århus for at bevare følingen med markedet.

På produktområdet bliver 2005 året, hvor omverdenen kommer til at se, hvor Labofa Munch ser fremtiden gå hen. Her introduceres en ny bordserie, en ny arbejdsstol og en ny konferencestol.

Udviklingen foregår i et tæt samarbejde med designhuset PLH.

Basis i dag er kontormøbelserierne T20 og T60, som designeren Erik Simonsen står bag. Såvel PLH som Erik Simonsen er nærmest at betragte som husarkitekterne hos Labofa Munch.

På spørgsmålet, om kontormøbelbranchen ikke er en lidt risikabel branche at investere i alt den stund, de fleste store leverandører har tabt formuer gennem de senere år, svarer Preben H. Nielsen:

- Vi havde naturligvis ikke investeret i virksomheden, hvis vi ikke selv troede på det. Sagen er faktisk, at vi er ganske optimistiske. Vi deltog her i efteråret på Orgatec kontormøbelmessen i Køln, og vi har aldrig før oplevet så stor en tilstrømning til vores stand. Vi fik seriøse kontakter til kunder i Kina, Belgien, Østrig og Spanien. Vores optimisme gælder således ikke bare det danske marked, men i nok så høj grad også flere af eksportmarkederne.

Labofa-direktørDet hører da også med til historien, at Preben H. Nielsen ingenlunde er ukendt med kontormøbelbranchen. Fra 1991 til 1997 var han adm. direktør for Labofa A/S, som siden er fusioneret med Munch. Han forlod branchen i 1997, fordi han ikke var enig i den strategi, bestyrelsen ønskede. I stedet blev han konsulent for internationale banker, hvor specialet netop var virksomhedsrådgivning og strategisk planlægning.

I sommeren 2003 kom han tilbage i direktørstolen for Labofa Munch med henblik på at undersøge, om der var basis for en turn around i den kriseramte virksomhed.

Blot et par måneder senere begyndte udflagningen af produktionen, og Preben H. Nielsens konklusion blev, at der vitterlig var basis for en turn around.

Den er han i fuld gang med at gennemføre, men nu som medejer. Labofa Munchs aktuelle produktpallette dækker stort set hele spektret fra borde og stole over opbevaringsmøbler til specialprodukter som receptionsskranker.

Sidstnævnte skræddersyes den enkelte kunde og bliver, som det eneste produkt, fremstillet hos danske underleverandører.