Kulsort fredag for Boeings evigt uheldige Dreamliner

Fredag aften brød et Boeing 787 Dreamliner i brand i Londons travle Heathrow-lufthavn, mens et andet Dreamliner på vej til USA måtte vende om på grund af en teknisk fejl.

Her ses Ethiopian Airlines' Dreamliner med de brandskader, den fik, mens den var parkeret i London-lufthavnen Heathrow fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS TV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STORBRITANNIEN: En parkeret Boeing 787 Dreamliner uden passagerer brød fredag i brand i den britiske lufthavn Heathrow, hvor landingsbanerne nær det brændende fly fra Ethiopian Airlines blev lukket og siden genåbnet efter en time.

Samme aften blev en Dreamliner fra det britiske Thomson Airways på vej til USA nødt til at vende tilbage til lufthavnen i Manchester, hvor det var kommet fra.

Det er langt fra første gang, at det amerikanske flyselskab får pletter på CVet med sin Dreamliner.

I januar fik den flyveforbud i USA, Europa og Asien, efter at en Dreamliner måtte sikkerhedslande i Japan på vej til Tokyo, da instrumenter på flyet indikerede fejl i batteriet. TV-optagelser viste, at der kom røg ud af flyet.

Den amerikanske havarikommission har konkluderet, at branden i januar 2013 skyldtes en kortsluttet celle i flyets lithium-ion-batteri, som fik temperaturen helt op på 260 grader, så branden spredte sig til de øvrige celler. I mellemtiden havde Boeing valgt at grounde flyet verden over, indtil tekniske undersøgelse havde klarlagt årsagen til batteri-problemerne.

I slutningen af april 2013 kom det frem, at de amerikanske luftfartsmyndigheder ville godkende Boeings seneste ændringer af ventilationssystemet og batterierne. Ændringerne indebærer, at batterierne indkapsles i rustfrit stål, som skal forhindre varme, gnister eller ild i at sprede sig, hvis et batteri overophedes.

I begyndelsen af maj forlød det, at alle otte selskaber med Boeing 787 Dreamliner ville sætte deres fly på vingerne i løbet af juni.

Årsagen til fredagens brand og tekniske fejl er stadig ukendt.