Kreditkæmpe erklærer Argentina konkurs

Argentina har ikke betalt sine regninger til internationale investorer ved midnat. Og nu har kreditvurderingsinstituttet Standard & Poor's nedgraderet det sydamerikanske land til konkurs-niveau.

Argentinas økonomiminister Axel Kicillof Fold sammen
Læs mere
Foto: STAN HONDA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu et kapital føjer sig til Argentinas lange historie for statsbankerotter. For anden gang på blot 13 år har Argentina misligeholdt sine betalinger på statsobligationer til investorerne.

Det skete da landet ved midnat ikke betalte et beløb på 539 mio. dollar i rentebetalinger.

Det fik onsdag nat dansk tid kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's til at nedgradere landets kreditvurdering til konkurs-niveau, det såkaldte »selective default«, der dækker over at man har undladt at betale visse af sine kreditorer.

»Argentina er verdens dårligst administrerede land. De har forudsætninger, som ingen andre på denne jord, for at blive velstående, men alligevel er det gang på gang lykkedes dem at ødelægge det for sig selv,« siger Ulrik Bie, cheføkonom i Nykredit.

Konkursen er udløst af en retskendelse fra USA. Efter Argentinas seneste konkurs i 2002 godkendte størstedelen af landets kreditorer den største gældssanering nogensinde og afskrev 70 pct. af den samlede gæld, men enkelte investorer har siden kæmpet imod, og har nu ved domstolene i USA vundet retten til deres penge.

Domstolen har afgjort, at Argentina ikke har lov til at betale penge til de investorer, som indgik i gældssanering, uden også at betale de investorer, som nægtede at gå med på aftalen. Obligationerne er udstedt under amerikansk lov.

På et pressemøde onsdag nat dansk tid omtalte Argentinas økonomiminister Axel Kicillof investorerne som »gribbe«, der forsøger at »afpresse« Argentina.