Konkursbølge under opsejling

Krise. Antallet af konkurser ventes at stige drastisk til efteråret, når Erhvervs- og Selskabsstyrelsen sender 1700 virksomheder til tvangsopløsning hos skifteretterne. Rådgivere har travlt med redningsplaner.

Presset på kreditterne i erhvervslivet og antallet af konkurser er snart tilbage til normen fra før opsvinget i dansk økonomi.

Det beretter flere rådgivere og understøttes af oplysninger fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Konkurstallene for juli måned i år viser en stigning på knap 20 procent i forhold samme måned sidste år fra 143 til 171.

Men der er udsigt til, at tallene bliver sendt mere i vejret. For oven i de konkurser, der løbende indledes hos landets skifteretter, kommer en ordentlig bunke sager fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

- Vi har sendt over 14.000 trusler om opløsning ud til virksomhederne og vil mod slutningen af måneden sende 1.700 selskaber til tvangsopløsning ude hos landets skifteretter. Heraf vil hver tiende formentlig ende i konkurs, oplyser kontorchef hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, Ryan Gydesen.

På samme tid sidste år sendte styrelsen 1.300 til tvangsopløsning hos domstolene.

Den primære årsag, når styrelsen skrider til tvangsopløsning, er, at der ikke er indsendt årsregnskab til juni, hvor rigtig mange har skæringsdag.

- Det er som regel, når det kører dårligt, at virksomhederne undlader at sende os regnskab. De kan simpelt hen ikke betale deres regninger, forklarer Ryan Gydesen, der ser med stor alvor på den markante stigning i selskaber, der ikke kan leve op til reglerne.

Skifteretsdommer Torben Kuld Hansen hos Sø- og Handelsretten i København tror også, at mange af de 1.700 selskaber, som Erhvervs- og Selskabsstyrelsen vil begære opløst, ender i konkursbehandling.

- Når de bliver sendt herover fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, har de ofte ikke midler i selskabet, siger Torben Kuld Hansen, der er forberedt på den store bunke opløsningssager, der venter hans afdeling.

Dét sker, hvis der er aktiver nok i firmaet til at give kreditorerne en tålelig udbetaling. Ellers laver man det, der kaldes en formløs opløsning eller likvidation.

Pressede virksomhederEn række advokater kan samtidig berette om, at danske virksomheder er mere pressede på kreditterne.

- Vi er tilbage til normalt niveau med flere konkurser og inkassosager mod virksomheder, siger advokat Kenneth Thygesen, Forum Advokater i Roskilde.

- Mange virksomheder kommer ind for at finde alternativ finansiering, eksempelvis belåne deres fakturaer, tilføjer han.

Samme melding kommer fra erhvervsadvokater hos firmaet Tommy V Christensen i Århus, Focus Advokater i Odense og Brand & Lauritsen i København.

- Det er markant flere virksomheder, som i den senere tid er kommet ind til os for at få hjælp til en redningsplan, siger advokat Per Hald hos Brandt & Lauritsen.

Hos Forum advokater i Roskilde er inkassosagerne mod virksomheder vokset med 10 procent fra januar 2007 til i dag, og beløbene der skyldes, hver hovedstol, er steget med hele 31 procent oplyser inkassochef Dorte Dittmann.

Hendes kollega i Odense advokat Søren Lindegaard, Ret&Råd ,supplerer.

- Det er klart min opfattelse, at der er flere virksomheder, der sendes til inkasso og som søger hjælp. For et år siden var der stort set ingen, lyder det.

Hos Kreditforsikringsfirmaet Atradius ses flere inkassosager og erstatningssager, hvor beløb udbetales på kreditforsikringerne.

- Der er generelt et øget pres på kreditterne ude i erhvervslivet, lyder det fra direktør Erik Skovgaard Nielsen, Atradius i København.