Kina leverer varen på væksten

Der er godt nyt for de finansielle markeder fra verdens næststørste økonomi, mener økonomerne oven på en opgørelse over Kinas vækst.

Der er godt nyt for de finansielle markeder fra verdens næststørste økonomi, mener økonomerne oven på en opgørelse over Kinas vækst. (AFP PHOTO CHINA OUT). Fold sammen
Læs mere
Foto: STR

»Kina leverer varen og starter 2016 helt som ventet. Det seneste år har været præget af uro omkring Kinas økonomi, og på trods af faldende import, aftagende vækst og en svag erhvervstillid er luften altså ikke gået ud af kinesisk økonomi,« skriver seniorchefkonsulent Allan Sørensen fra Dansk Industri i en kommentar.

Kinesisk økonomi voksede i første kvartal med 6,7 pct. i forhold til samme kvartal året før. Det svarer fuldstændigt til forventningerne, idet der ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg blev ventet en vækst på netop 6,7 pct. blandt økonomerne.

Godt nyt for finansmarkederne

Også hos Handelsbanken ser man tallene som opløftende og som godt nyt for de finansielle markeder.

»Der har ellers den seneste tid været store bekymringer om, hvorvidt situationen i Kinas økonomi var værre end hidtil antaget, og mange har frygtet en såkaldt hård landing eller et egentlig kollaps. Disse bekymringer bør nu for en tid træde i baggrunden, og dagens nøgletal bør kunne føre til en bedret stemning på Kinas og de globale finansielle markeder og måske trække råvarepriserne opad,« vurderer Bjarke Roed-Frederiksen, der er seniorøkonom i Handelsbanken, i en kommentar.Væksten i Kina har godt nok været aftagende over de seneste år - sidste år voksede kinesisk økonomi med 6,9 pct., hvilket var den laveste vækst i 25 år - men Kina har alligevel vokset sig til at være verdens næststørste økonomi.

»Kina er blevet en rigtig stor aktør med afgørende betydning for væksten i verdensøkonomien. Kinesisk økonomi er blevet firedoblet på blot 15 år, så selv om væksten er aftagende, så fastholder de altså et meget højt bidrag til væksten i verdensøkonomien. Kinesisk økonomi forventes i år at vokse med, hvad der svarer til hele Danmarks og Norges økonomi tilsammen,« påpeger Allan Sørensen.

Industrien vender tilbage

Væksten trækkes især af boligbyggeriet og infrastrukturinvesteringer. Det er især boliginvesteringerne, som steg pænt, men også investeringer i infrastruktur viser nu en voksende vækstrate.

Samtidig viser tallene, at ikke mindst de statslige selskaber har sat gang i investeringerne igen. Væksten i industriproduktionen steg også mere end ventet.»Det kunne tyde på, at den tunge industri er ved at være gennem den markante opbremsning relateret til opbremsningen på boligmarkedet og faldet i råvareefterspørgslen,« forklarer Bjarke Roed-Frederiksen.

Godt nyt for Danmark

Også på de hjemlige breddegrader er de kinesiske væksttal godt nyt.

»Eksporten til Kina satte rekord i 2015, og der er ingen tvivl om, at Kina fremadrettet vil fylde endnu mere i dansk eksport. Omstillingen over mod en mere forbrugsdrevet økonomi åbner nye eksportmuligheder i Kina, særligt for virksomheder der producerer varer målrettet til de private forbrugere,« fremhæver Allan Sørensen.

Danske virksomheder eksporter varer og tjenester til Kina - inklusive Hongkong - for 60 mia. kr. årligt, hvilket gør Kina til Danmarks sjettestørste eksportmarked. Sidste år aftog Kina 5,6 pct. af Danmarks samlede eksport. Det er en fordobling siden 2005.