Kina indfører straftold på stål

Kort efter at WTO tvang USA til at opgive sin forkætrede ståltold, pålægger Kina nu en række lande en lignende told - og slipper formentlig godt fra det.

Det ligner en genindspilning af en film, ingen orker se igen. Få måneder efter, at USA blev tvunget af Kina og andre WTO-lande til at opgive den forkætrede straftold på udenlandsk produceret stål for at beskytte USAs egen stålindustri, gør kineserne præcis det samme.

Det kinesiske handelsministerium siger, at det agter at indføre beskyttelsestold på op til 55 procent på stål fra Rusland, Ukraine, Kazakhstan, Taiwan og Sydkorea fordi disse lande dumper stålet til under kostpris på det kinesiske marked.

Kina, der fornylig overhalede USA som verdens største stålproducent og -forbruger, importerer hvert år op i nærheden af ti millioner tons stål. Ekstratolden, der vil løbe i fem år, vil ikke påvirke den samlede import til Kinas boomende industri.

Det er ikke mere end en måned siden, at USA måtte opgive den ståltold, Bush-regeringen havde indført for at beskytte landets egen forældede industri mod konkurrence udefra. Det skete efter at Kina og en række andre lande havde indklaget USA for WTO-domstolen.

Men Kina risikerer næppe en tilsvarende ydmygelse. Af de berørte lande er kun Sydkorea medlem af WTO, mens forholdet til de øvrige lande reguleres af den handelspolitiske junglelov - og her er Kina den største gorilla.