Juni bød på flere og større lån til boligkøb

Et gennemsnitligt lån til et boligkøb var i juni næsten 12 procent større end for et år siden.

Størrelsen på et gennemsnitligt lån til et boligkøb har udviklet sig forskelligt rundt om i Danmark det seneste år. (Arkivfoto) Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligkøbere i Danmark var i juni måned i realkreditinstitutterne for at hente flere og større lån sammenlignet med sidste år. Det viser tal fra Finans Danmark, der er realkreditinstitutterne og bankernes interesseorganisation.

Finans Danmark har opgjort antallet af lån til boligkøb og nybyggeri siden oktober 2017. I den tid er der ikke set et højere antal lånetilbud til de formål end i juni i år.

Samtidig vokser lånene også i størrelse. I juni var et lån til et boligkøb i gennemsnit på to millioner kroner. Det er næsten 12 procent højere end i juni sidste år.

Samtidig dækker gennemsnittet over nogle af de regionale forskelle, der præger boligmarkedet i Danmark.

I Region Hovedstaden var det gennemsnitlige lån til et boligkøb på 2,8 millioner kroner.

I Nordjylland, Sjælland og Syddanmark var det på enten 1,6 millioner eller 1,7 millioner kroner. I Region Midtjylland lå et gennemsnitligt lån på 1,8 millioner.

Gennemsnitspriserne afspejler også, at udviklingen det seneste år har været meget forskellig i forskellige dele af landet.

I Region Hovedstaden og Region Sjælland er et gennemsnitligt lån i dag henholdsvis 18 og 15 procent større end for et år siden.

I Region Syddanmark er et gennemsnitligt lån to procent mindre end for et år siden.

Boligmarkedet har den seneste tid tiltrukket sig opmærksomhed fra blandt andet Nationalbanken, der ønsker at få strammet kravene til boligkøberes lånemuligheder, så de bliver mindre sårbare overfor eventuelle udsving.

Ifølge privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer bekræfter mandagens lånetal billedet af, at der er ualmindeligt godt gang i boligmarkedet. Men tallene er måske ikke så friske, som de umiddelbart kan se ud, advarer han.

»I udgangspunktet fortæller tallene os, at der stadig er godt gang i boligmarkedet,« siger han.

»Det man skal huske på med lånetilbud er, at de kan komme med en vis forsinkelse.«

»Altså folk, der har handlet boliger tidligere på året, men hvor overtagelsen har været senere, der kan lånetilbuddene godt komme drypvis hen over månederne her.«

/ritzau/