Japanske bedstemødre med på ny trend: Fanget med guld i korsettet

En gruppe japanske og koreanske kvinder i bedstemoralderen sidder netop nu fængslet og venter på deres dom, efter at de har kastet sig over en ny beskæftigelse, som vinder frem i den kriminelle underverden i Japan.

Den japanske underverden, der tilsyneladende er blevet ramt af en ny form for guldfeber: Guldsmugling. Fold sammen
Læs mere
Foto: YOSHIKAZU TSUNO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fem kvinder, en 59-årige japaner og fire sydkoreaner, hvoraf den ældste er 66 år, sidder netop nu i fængsel og venter på en dom i en sag, der umiddelbart synes kuriøs. Alligevel har den påkaldt sig opmærksomhed ud over Japans grænser helt over til USA, hvor New York Times har taget historien op.

De fem kvinder, som blev anholdt i den japanske lufthavn Chubu Centrair International Airport med 30 guldbarrer syet ind i korsetter og underbukser, er nemlig en del af en større trend i den japanske underverden, der tilsyneladende er blevet ramt af en ny form for guldfeber: Guldsmugling.

Både etablerede forbrydersyndikater, mere løseligt organiserede kriminelle grupper og enkeltpersoner har kastet sig over guldsmugling med stor ihærdighed.

Det er nemlig muligt at købe guld i de kinesiske enklaver Macon og Hong Kong, uden at guldbarrerne er pålagt skat eller afgift. Det kriminelle består i at smugle guldbarrerne usete ind i Japan uden at betale blandt andet told på otte pct. af værdien samt en særlig handelsskat, som blev indført for tre-fire år siden. Hvis smuglingen lykkes, og det gør det ifølge New York Times i langt de fleste tilfælde, kan smuglerne sælge guldet i særlige butikker, som tilbyder kontanter for guld, og vel at mærke betaler prisen inkl. skat og afgifter, som så bliver refunderet hos myndighederne.

Præcist, hvor stort omfanget af guldsmuling er, er ikke muligt at opgøre. Men de japanske myndigheder har de senere år pågrebet stadig flere guldsmuglere, og det billede, der tegner sig er, at det ikke nødvendigvis er hårdkogte kriminelle.

De fem kvinder er et godt eksempel. Den 59-årige japanske husmor Li Bangja menes at være bagkvinden bag smuglerbanden, og banden menes at have rejst fra Sydkorea med guld skjult på kroppen adskillige gang de sidste to år. Guldet har ifølge Tokyo Reporter en værdi af omkring 7,5 mio. danske kroner, og de fem kvinder er anklaget for at have forsøgt at unddrage statskassen omkring 600.000 kr.

Kvinderne har muligvis arbejdet for andre organiserede kriminelle.

Beløbenes forholdsvis beskedne størrelser er en af grundene til, at den noget gammeldags kriminalitet, guldsmugling, bliver stadig mere populært i Japan, lyder eksperters vurdering i New York Times. Udover at det er forholdsvis svært at blive opdaget, er straffen nemlig også begrænset. Typisk vil guldsmuglerne kunne nøjes med at betale afgiften plus en bøde, og når det er sket, udleverer myndighederne guldet.

I det hele taget passer denne type forbrydelser godt til Japan anno 2017. Kriminalitetsraterne er overordnet set faldet i Japan de seneste årtier, i takt med at befolkningen er blevet ældre. Men det er primært alvorlige forbrydelser, som involverer vold og drab. Guldsmugling derimod kan udføres af folk i alle aldre, det kræver ikke, at man render rundt med en pistol, det er forholdsvis svært at blive afsløret, og bliver man snuppet, er straffen rimelig mild, og det går ikke ud over bestemte personer, men handler om at snyde statskassen.

Det er ikke første gang, at kvinder er blevet fanget med guld syet ind i tøjet på vej ind i Japan. For et år siden fangede politiet i Osaka fire koreanske kvinder, der også bar korsetter med lidt ekstra stivelse i form af guldbarrer. Men det er langt fra kun kvinder i bedstemoralderen, der har kastet sig over aktiviteten.

I marts i år henvendte det kinesiske udenrigsministerium sig til ærkefjenderne på Taiwan for at få de taiwanesiske myndigheder til at hjælpe med at få stoppet en støt stigende trafik af taiwanesere, der smuglede guld med ind i Japan, ifølge det japanske politi enten for at undgå skatter eller for at hvidvaske penge for forbrydersyndikater.

For et år siden pågreb de japanske myndigheder ifølge Tokyo Times seks medlemmer af et forbrydersyndikat, som havde pakket 110 kilo guld ned i fire sporttasker og fløjet dem til Japan i et privat jetfly.