Japans dødelige overarbejde

Den japanske regering er på vej med ny lovgivning, der skal sætte en stopper for stigningen i dødsfald relateret til arbejdspres og overarbejde. For danske virksomheder i Japan er forståelse for arbejdskulturen afgørende.

Japanske arbejdere er nogle af de flittigste i verden med meget lange arbejdsuger. Men det giver også bagslag for både samfundet, virksomhederne og den enkelte arbejder. Flere virksomheder har da også fået bøder, når en medarbejder er dejset død om efter langvarigt overarbejde. Foto: Yuriko Nakao/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Begrebet karoshi er et velkendt fænomen i Japan. Direkte oversat betyder det død ved overarbejde. Den seneste opgørelse fra de japanske myndigheder viser et rekordstort antal sager om kompensation for dødsfald, der kan sættes i forbindelse med en arbejdsbyrde af sundhedsskadelig omfang.

1.456 sager blev det til sidste år. Og det er sandsynligvis kun en brøkdel af det samlede antal. Støtteorganisationer for pårørende og japanske interesseorganisationer vurderer, at tallet er over ti gange højere. Hjertestop og slagtilfælde på grund af stress er typisk den medicinske forklaring, men den bagvedliggende årsag skal findes i virksomheds­kulturen.

Hver femte japaner har en arbejdsuge på over 49 timer, mens omkring ni procent er oppe på over 60 timer om ugen. En normal arbejdsuge er på 40 timer. Arbejdsgivere kan bede deres ansatte om at arbejde 45 timer ekstra om måneden og op til 100 timer ekstra i særlige tilfælde.

Det første tilfælde af karoshi fandt sted tilbage i 1969, mens begrebet har været flittigt brugt siden 1980erne. Japans lovgivning sætter klare standarder for, hvornår en arbejdsplads kan komme i juridiske vanskeligheder som følge af et karoshi-dødsfald.

Den kan blive pålagt at udbetale kompensation, hvis en ansat falder død om efter at have haft over 100 timers overarbejde måneden op til dødsfaldet eller 80 timers overarbejde to måneder i træk inden for det seneste halve år. Også selvmord relateret til overarbejde er inkluderet. I det tilfælde gælder det, at den ansatte skal have haft flere end 160 timers overarbejde i måneden op til eller 100 timer tre måneder i træk.

Senest udbetalte en japansk restaurantkæde i november 3,4 mio. kroner i kompensation, efter at en ansat, der havde arbejdet 190 timer om måneden i over et halvt år, begik selvmord.

Sager om karoshi hører til ekstremerne, men at mængden af overarbejde på japanske arbejdspladser udgør et problem, er landets regering bevidst om. Den har længe haft det som en mærkesag at skabe et mere dynamisk og produktivt arbejdsmarked og at få flere kvinder i arbejde.

Lange og ufleksible arbejdstider er en af årsagerne til, at mange japanske kvinder vælger at opgive karrieren, når de får børn. Den japanske regering arbejder derfor på en ny lovgivning, der sandsynligvis kommer til at sænke den øvre grænse for antallet af tilladte overarbejdstimer. Det er især i det private erhvervsliv, at traditionen for ekstremt lange arbejdsdage er dominerende.

Den mest udsatte gruppe er landets unge. De har ikke meget at forhandle med og må ofte tage til takke med arbejdsforhold, hvor mange timers daglig overarbejde er normen. Det er ikke unormalt, at japanske virksomheder ansætter nyuddannede i store grupper for efterfølgende at skille sig af med dem, der ikke udviser den rette arbejdsmoral. Det har skabt en arbejdskultur, hvor mange yngre ansatte ikke tør holde fyraften før chefen.

Japanske ansatte vælger desuden at bruge mere tid sammen med deres kolleger, end tilfældet er i Danmark, forklarer Legos general manager i Japan, Steen Lauge Kokkenborg.

»Noget af det er arbejdsbetinget, og noget af det handler om kultur. Der er en familie derhjemme, og så er der den udvidede familie bestående af kolleger. I Danmark skiller man arbejde og familie mere ad,« siger han.

Derfor er kunsten at tilpasse sig de lokale normer, men samtidig at passe på sine medarbejdere.

»Det at vise sin villighed og arbejdsomhed er en vigtig del af kulturen, og den kan man ikke tage væk. Af samme årsag er det ikke alle, der ønsker at holde ferie, men her kan man prøve efter dansk filosofi og arbejds­kultur at sige til dem, at det er bedre at være 100 procent til stede, når man er der,« forklarer Mads Dalsgaard, der indtil sidste sommer var direktør for Lundbeck i Japan og nu er tilbage i Danmark.

Som dansk virksomhed i Japan er det vigtigt at sikre, at både medarbejdere og chefer overholder reglerne på området.

»Vi har et gammeldags system med stempelkort, og det skal medarbejderen have sin chef til at skrive under på hver måned. Så ad den vej kan vi holde øje med overarbejde. Hvis en medarbejder har for meget at lave, tager vi en snak om, hvorvidt det virkelig er nødvendigt at være på kontoret så længe,« siger Steen Lauge Kokkenborg fra Lego.