IMF: Rusland kan starte ny global finanskrise

Den Internationale Valutafond, IMF, advarede mandag om konsekvenserne ved, at den russiske centralbank har været for langsom til at levere en redningspakke til den kriseramte russiske Trust Bank. Det kan være begyndelsen på en ny global finanskrise, vurderer IMF.

Russiske kommunister demonstrerer over den russiske regering Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM SHIPENKOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver det britiske dagblad The Guardian.

Rublens kollaps har taget sit første offer i form af den russiske Trust Bank, og livslinen på 530 mio. dollar, der skulle redde banken, kan ifølge IMF blot være et plaster på en uhelbredelig infektion.

- En af de ting, som vi lærte under finanskrisen, var, at store udsving i pris- og renteniveauer og den dertilhørende usikkerhed omkring virksomheder og landes finansielle positioner kan føre til reduceret risikovillighed. Og med den nylige udvikling i Rusland kan vi ikke negligere de potentielle eftervirkninger, siger Olivier Blanchard, cheføkonom i IMF.

Den forhenværende russiske finansminister Alexei Kudrin erkender, at der heller ikke i 2015 er lyse udsigter. Han mener, at regeringen har været for langsom til at reagere på de økonomiske udfordringer og vurderer, at landets kreditværdighed i 2015 vil blive nedjusteret til junk-status.

- Regeringen har været for langsom til at adressere situationen, og jeg mangler stadig at høre en klar udmelding, siger Kudrin til The Guardian.

- I dag kan jeg konstatere, at vi er på vej ind i en sand økonomisk krise. Og næste år vil vi for alvor kunne mærke det, tilføjer den tidligere finansminister.