Danske svineavlere scorer kassen i Rusland

Danske svineproducenter i Rusland sælger deres svin for det dobbelte af, hvad flæskestegen koster herhjemme. Putins importstop har nemlig givet russerne appetit på dansk svinekød.

Efter Putins importstop vælter pengene ind hos de danske svineavlere i Rusland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Russerne har fået stor appetit på de danske svin som følge af præsident Putins importstop. Pengene vælter ind hos de danske landmænd, der har valgt at placere deres store svinefarme i Rusland.

Det skriver Børsen.

Prisen på slagtesvin er 50 procent højere i Rusland end i Danmark. Samtidig er svineproducenterne i Danmark hårdt ramt af det russiske importstop og har kurs mod store underskud. Tirsdag falder den danske svinepris endnu en gang til 9 kroner pr. kilo, mens der på prisskiltene i Rusland står 14 kroner. Tidligere i år var den russiske pris endda helt oppe på 20 kroner. Samtidig er det også billigere at producere i Rusland end i Danmark.

I følge seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi er det en rigtig god forretning at producere svinekød i Rusland. Det er et marked, der vil vokse fremover, vurderer han:

»Det er en velkendt udvikling, at flere og flere vil spise mere kød, når velfærden øges. Og med produktion i Rusland er svineproducenterne også mindre sårbare over for de jævnlige handelsrestriktioner. Man kan jo næsten sige, at Putin for tiden hjælper de danske landmænd i Rusland,« siger han til Børsen.

De to største danske svineproducenter i Rusland, Axzon og Idavang, når driftsresultater på omkring 50 procent af omsætningen. I følge Videncentret for Landbrug  er det mere end dobbelt så meget, som svineproducenterne præsterer i Danmark, hvor de bedste fald når et driftsresultat på 30 procent af toplinjen inklusivt EU-støtten.

Rusland er med sine næsten 150 millioner indbyggere verdens tredjestørste importør af svinekød. Fødevareproduktion har høj politisk prioritet i Rusland, og i følge Danish Farmers Abroad bliver udenlandske landmænd vel modtaget.