Holland mister sin toprating hos S&P

Holland er ikke længere blandt de få lande, som kan bryste sig af at have den højeste rating, en såkaldt "AAA"-rating, hos ratingbureauet Standard & Poor's, der henviser til forværrede vækstudsigter.

Foto: Monirul Bhuyiuan
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Holland er ikke længere blandt de få lande, som kan bryste sig af at have den højeste rating, en såkaldt "AAA"-rating, hos ratingbureauet Standard & Poor's (S&P), der henviser til forværrede vækstudsigter.

Hollands finansminister, Jeroen Dijsselbloem, har allerede kommenteret beslutningen. Ifølge Bloomberg News kalder han nedgraderingen "skuffende", om end han ikke forudser nogen væsentlig indvirkning på de hollandske renter.

Det internationale kreditvurderingsinstitut har fredag valgt at sænke sin langsigtede udstederrating i såvel lokal valuta som udenlandsk valuta til "AA ", som er den næsthøjeste rating. Det sker med stabile udsigter, hvilket er et udtryk for, at der ikke umiddelbart er en ny ændring af ratingen på vej.

- Efter vores mening er Hollands vækstudsigter nu svagere, end vi tidligere forventede, og tendensen for væksten i BNP (bruttonationalprodukt, red) per capita er lavere end peers med en tilsvarende høj økonomisk udvikling, argumenterer Standard & Poor's.

S&P forventer, at det reelle bruttonationalprodukt (BNP) skrumper med 1,2 pct. i 2013, mens næste år vil byde på en økonomisk vækst på bare 0,5 pct., som langsomt accelererer til 1,5 pct. i 2016. Dermed ventes den hollandske økonomi kun at vokse med halvdelen af den gennemsnitlige, årlige væksttakt i perioden fra 2004 til 2007 og klart under den langsigtede vækst på 2,4 pct. fra 1994-2009.

Selv om de lavere vækstudsigter vil gøre det vanskeligere for den hollandske regering at leve op til sine finanspolitiske mål, tror ratingbureauet, at der vil være politisk enighed om at sørge for at holde den offentlige gæld og underskud i skak. På den baggrund er ratingudsigterne "stabile", lyder det fra S&P, der vurderer, at den nedadgående risiko for den hollandske kreditvurdering er begrænset.

Standard & Poor's fastholder til gengæld ratingen for den kortsigtede gæld på "A-1 " med stabile udsigter.

/ritzau/FINANS