Dansk økonomi får topkarakter

Danmark har fået topkarakterer af ratingbureauet Standard & Poor's og er dermed et ud af otte lande, som er stemplet med AAA-rating af de tre største ratingbureauer.

Med AAA-rating er Danmark en del af en eksklusiv gruppe af lande med topkarakterer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


Danmark har fået topkarakteren »triple A« af det toneangivende ratingbureau Standard & Poor's. Det betyder, at den danske statsgæld kan anses som risikofri.

Danmark er dermed en del af den gruppe på otte lande, som er blevet vurderet til AAA-rating af de tre største ratingbureauer, der udover Standard & Poor's tæller Moody's og Fitch. De nordiske lande repræsenterer halvdelen af de otte lande, som udgør »AAA-klubben.« Udover Danmark, Sverige, Norge og Finland inkluderer gruppen Canada, Australien, Singapore og Schweiz.   

Medlemskabet af AAA-klubben sikrer troværdighed omkring Danmarks økonomi og er medvirkende til, at den danske stat betaler rekord lave renter på statsgælden.

Danmark har sikret sig en placering blandt de otte triple A-lande ved at have styr på de offentlige finanser og have et velfungerende politisk system, vurderer Peter Bojsen Jakobsen, makroøkonom i Sydbank.

»De seneste års reformer samt den forholdsvis nye budgetlov, som sikrer, at de offentlige underskud holder sig på et holdbart niveau, er blandt årsagerne til, at Danmark, trods det uvejr som vi har været ude i, fortsat er med i den meget eksklusive klub,« skriver Peter Bojsen Jakobsen i en kommentar.

Selvom Danmark bliver vurderet til at have en stabil fremtid af Standard & Poor's, er der en løftet pegefinger fra det toneangivende ratingbureau. Det finansielle system i Danmark er nemlig stadigvæk meget afhængig af, at andre investorer vil låne dem penge, og husholdningernes høje gæld udgør også en risiko, hvis huspriserne igen skulle begynde at falde.