Business

Hemmeligt dokument kæder danske topadvokater sammen med mystisk diamantselskab

Berlingske har i månedsvis undersøgt et afrikansk diamantselskab med en dansk forretningsmand i spidsen. Interne dokumenter kæder diamantselskabet sammen med højtstående danske advokater. De afviser kendskab. Hele foretagendet skriger til himlen, siger eksperter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På en støvet bakke i den vestlige del af Sierra Leones hovedstad, Freetown, burde besøgende kunne komme i kontakt med et diamantselskab, som ifølge lokale papirer har en dansk ejer.

Men i det halvfærdige, grå hus finder man i stedet en sierraleonsk familie med tre børn og en ejendom uden rindende vand, elektricitet eller funktionelle toiletter.

Husets voksne beboere vil af nervøsitet for at komme i problemer ikke have taget billeder indendørs eller bragt deres navne. Men de vil gerne sige, at de intet kender til diamantselskabet ved navn Capital Gems Investment. Virksomheden har ellers officiel adresse her.

I dette hus burde man kunne træffe direktøren for et sierraleonsk diamantselskab. I stedet opholder en lokal familie sig i det halvfærdige hus uden el og rindende vand. De kender intet til noget diamantselskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ibrahim John Kamara.

Berlingske er kommet i besiddelse af en tre sider lang låneaftale, som indikerer en opsigtsvækkende forbindelse mellem tre umage parter: et sierraleonsk selskab, tre danske topadvokaters private ejendomsselskab og et andet dansk selskab, som er blevet kritiseret for spektakulært opkøb af faldefærdige ejendomme på Lolland.

Det sidstnævnte ejendomsselskab har tråde til finanskrisefallenten Kenneth Schwartz Thomsen.

Af lånets tre sider lange aftaletekst fremgår det, at det sierraleonske selskab Capital Gems Investment vil udlåne 1.435.364 amerikanske dollar, svarende til knap ni millioner kroner, til det danske selskab Capitalco.

Ifølge aftaleteksten er hele formålet med millionlånet fra det sierraleonske selskab, at pengene skal investeres i de tre advokaters selskab »Ejendomsselskabet af 24. september 2019 A/S«.

Ejerne af dét selskab er advokaterne Torben Bagge, Leo Jantzen og René Bjerre, der til daglig har møderet for Højesteret og arbejder i det store aarhusianske advokathus TVC. Ved siden af deres advokatvirke har de en privat ejendomskoncern.

Dybt bizart

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan advokaterne har købt 30 overvejende faldefærdige huse af et kritiseret ejendomsnetværk. Ifølge eksperter har de et privat samarbejde med en af finanskrisens hovedrolleindehavere Kenneth Schwartz Thomsen.

Advokaterne har afvist et sådan samarbejde, og den medievante advokat Torben Bagge har tidligere udtalt, at deres private forretninger foregår »snorlige efter loven«.

Men de nye oplysninger om en mulig låneaftale med et diamantselskab i et korrupt afrikansk land bringer ifølge eksperter sagen op på et helt nyt niveau.

Her ses første side i den tre sider lange låneaftale. Under »Purpose of the loan« nævnes »Ejendomsselskabet af 24. september 2019 A/S«. Det er advokaternes private ejendomsselskab. Fold sammen
Læs mere

Tom Kirchmaier, professor og forsker i økonomisk kriminalitet ved CBS og London School of Economics, mener, at myndighederne bør undersøge sagen, hvis lånet er gået igennem.

»Hvis det viser sig, at låneaftalen på nogen måde er gået igennem, vil jeg bestemt betragte det som en mistænkelig pengestrøm, og i så fald mener jeg, at politiet bør kigge på sagen,« siger han.

Sierra Leone er et af de mest korrupte lande i verden, og udvinding af diamanter er et felt fyldt med gråzoner. Virksomheder skal derfor være ekstremt påpasselige med at låne penge i lande som Sierra Leone, da det kan være svært at bevise, at der er tale om lovlige formål og hvide penge, uddyber Tom Kirchmaier.

Han har læst aftaleteksten og siger, at en sådan aftaletekst ligger meget langt fra aktiviteter, som man normalvis ville forvente, at fremtrædende advokater ville involvere sig i:

»Det er dybt bizart, hvis et dansk selskab henter penge i et land som Sierra Leone og investerer dem i ejendomme i Danmark og i advokaters private selskaber,« siger Tom Kirchmaier.

Aftalepapiret er i Berlingskes udgave kun underskrevet af en sierraleonsk direktør og ikke af den danske direktør. Det er derfor uvist, om aftalen senere er blevet underskrevet af begge, og om pengene er blevet overført.

Advokaternes ejendomsselskab er nævnt tre gange i aftaleteksten med det sierraleonske selskab. Advokaterne ønsker ikke at stille op til mundtligt interview, og de afviser at have haft en rolle i aftaletekstens tilblivelse.

I første omgang afviser de også overhovedet at have kendskab til det sierraleonske selskab.

Aftale sendt mellem advokaterne

Da Berlingske første gang spørger advokatpartnerne fra TVC, om de kender til selskabet Capital Gems Investment, svarer Torben Bagge, René Bjerre og Leo Jantzen i et fælles skriftligt svar: »Nej, det siger os umiddelbart ikke noget.«

Berlingske er dog i besiddelse af en e-mail, som viser, at advokaterne tidligere har haft viden om Capital Gems Investment.

I en statusmail om advokaternes ejendomskoncern fra juli 2020 sender en advokat fra TVC Advokatfirma låneaftalen til de andre advokater. I e-mailen fra 7. juli omtaler advokaten både den vedhæftede aftaletekst og det sierraleonske selskab Capital Gems Investment.

Da Berlingske konfronterer advokaterne med denne e-mail, svarer de efterfølgende, at de ganske rigtigt har modtaget e-mailen og den vedhæftede låneaftale, men »ingen af os havde forud for modtagelse af jeres mail nogen erindring herom«.

De skriver, at »samtlige ombygninger og renoveringer af de vores selskaber tilhørende ejendomme er betalt med vores egne midler«.

Som jurist og hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft siger, er der materiale til en hel film, hvor det meste af indholdet lyder lidt for godt til at være sandt:

»Jeg har aldrig hørt om nogen, der har forsøgt at låne penge i Sierra Leone af et diamantselskab for at finansiere istandsættelsen af huse på Lolland. Det skriger til himlen. For at mig at se er der tale om mulige mistænkelige pengestrømme, hvor man forsøger at sløre, hvem de millioner i virkeligheden stammer fra,« siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er partner i firmaet Fraud React, som hjælper virksomheder med at opklare økonomisk kriminalitet.

Det omtalte diamantselskab har adresse på denne vej. Her burde man kunne træffe direktøren i et sierraleonsk diamantselskab. I stedet opholder en lokal familie sig på adressen i et halvfærdigt hus uden el og rindende vand. De kender intet til noget diamantselskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ibrahim John Kamara.

På trods af at advokaternes private selskab er nævnt tre gange i aftaleteksten, og aftaleteksten er blevet sendt rundt mellem dem, udtaler de, at deres selskab er skrevet ind »i aftalen uden, at vi havde kendskab hertil«.

Ifølge aftaleteksten skulle långiveren i Sierra Leone have sikkerhed for millionlånet ved at få underpant i advokaternes ejendomsselskab.

Advokaterne afviser dette, og siger i en fælles udtalelse, at lånets betingelser er umulige, og at de aldrig ville godkende sådan en aftale:

»Vi har ikke givet nogen pant. Der er ikke noteret pant i nogen anparter. For god ordens skyld kan jeg oplyse, at en pantsætning af den omhandlede type ikke er gyldig uden bestyrelsens godkendelse, og en sådan foreligger ikke,« lyder det i en e-mail fra René Bjerre, der svarer på vegne af sig selv, Leo Jantzen og Torben Bagge.

De svarer ikke på Berlingskes spørgsmål om, hvorfor låneaftalen overhovedet bliver sendt rundt mellem dem.

De svarer heller ikke på, hvorfor de ikke internt i deres e-mail reagerer med forundring over, at deres selskab er nævnt tre gange i en aftale om millionlån fra Sierra Leone, hvis deres selskab intet har med det at gøre.

Vanvittig Indiana Jones-film

Med de nye oplysninger sættes der endnu engang spørgsmålstegn ved de investeringer, de fremtrædende partnere i TVC foretager ved siden af deres hverv som højesteretsadvokater.

I sommeren 2020 beskrev Berlingske, hvordan en af finanskrisens hovedpersoner Kenneth Schwartz Thomsen og et relateret netværk af ejendomsspekulanter tilsammen havde opkøbt 83 overvejende faldefærdige ejendomme.

Berlingske har ved hjælp af cvr-registeret, tingbogen og erhvervsdatabasen BIQ kortlagt, at et netværk af ejendomsspekulanter siden 2015 tilsammen har ejet minimum 83 ejendomme i 29 danske kommuner. Over 30 af de ejendomme er i dag ejet af tre partnere fra TVC Advokatfirma gennem deres fælles private ejendomskoncern. Grafik: Maria Thykjær Jespersen Fold sammen
Læs mere

Netværket efterlod et spor af utilfredse lejere, virksomheder og kommuner, der havde jagtet tabte penge rundt i huslejenævn og ved domstole.

Berlingske afdækkede efterfølgende, hvordan skatteadvokaten Torben Bagge og flere af hans advokatpartnere fra TVC gennem en privat ejendomskoncern havde involveret sig i ejendomshandler og lån med personkredsen. Advokaterne benyttede også finanskrisespekulanten Kenneth Schwartz Thomsen som konsulent til at spejde efter ejendomme.

Torben Bagge er leder af TVC Advokatfirmas skatteafdeling og har gennem flere år været advokat for Kenneth Schwartz Thomsen. Nu samarbejder han også med ham i sine og to partneres private ejendomsselskaber. Fold sammen
Læs mere
Foto: TVC Advokatfirma.

Advokaterne afviste i august 2020 at være en del af et ejendomsnetværk.

Siden har advokaterne intensiveret ejendomskøbene. Sælgeren af størstedelen af de nye ejendomme til advokaternes ejendomsselskaber er selskabet Capitalco.

Det er selvsamme Capitalco, som træder frem i aftaleteksten om millionlånet fra Sierra Leone.

Ifølge aftaleteksten skulle den daværende direktør i Capitalco, Linda Larsen, modtage lånet på de ni millioner kroner og derefter investere pengene i advokaternes ejendomsselskab.

Ud over at være direktør i Capitalco var Linda Larsen i 2020 ejendomsadministrator for advokaterne. Det har advokaterne bekræftet. Samme år havde Capitalco en ejerandel i advokaternes ejendomsselskab »Ejendomsselskabet af 24. september 2019 A/S« – det selskab, som nævnes i aftaleteksten fra Sierra Leone.

Capitalcos daværende direktør Linda Larsen siger, at Kenneth Schwartz Thomsen reelt set styrede virksomheden og stod for økonomien, selvom hun formelt set var direktør indtil januar 2021.

»Det har jeg i den grad fortrudt.«

Linda Larsen siger, at hun er oprørt over låneaftalen:

»Jeg føler mig ført bag lyset. Kenneth Schwartz Thomsen præsenterede mig sidste år for papirer fra det sierraleonske selskab, og jeg tror, at jeg underskrev dem. Men jeg har ikke anet, hvad der stod i papirerne eller forstået indholdet af dem, og det er i hvert fald ikke mig, der har modtaget pengene. Det lyder jo som en vanvittig Indiana Jones-film. Jeg vil meget gerne vide, hvad der ligger bag det her.«

Vi udvinder diamanter

Det er vanskeligt at finde informationer om det sierraleonske selskab Capital Gems Investment. Internettet røber intet.

Berlingske har derfor hyret en sierraleonsk freelancejournalist til at undersøge sagen.

I aftaleteksten har Capital Gems Investment oplyst en adresse i Sierra Leone. På selskabets registrerede adresse findes dog ingen virksomhed: Her finder journalisten i stedet børnefamilien i det halvfærdige, grå hus, hvor byggeriet længe har stået stille.

En sierraleonsk freelancejournalist har fremskaffet 24 papirer om diamantselskabet i det sierraleonske selskabsregister. Her er den danske forretningsmand Martin Nordlund Jensen registeret som en af to direktører og ejere af selskabet. Han siger, at han i dag er udtrådt af diamantselskabet. Fold sammen
Læs mere

Men selskabet eksisterer.

Den sierraleonske journalist får efter måneders ventetid og gentagne besøg hos det officielle selskabsregister i hovedstaden Freetown endelig udleveret fysiske dokumenter om selskabet. Det er 24 stemplede sider med selskabets registreringsbevis fra oktober 2018.

I de papirer optræder navn, adresse, telefonnummer og underskrift på to direktører og ejere. En sierraleonsk direktør og en dansk mand ved navn Martin Nordlund Jensen.

Berlingske ringer til den sierraleonske direktør. Han fortæller, at han er partner og direktør i firmaet sammen med Martin Nordlund Jensen. De har mødt hinanden to gange, siger han.

Jeg prøver at finde ud af, hvad firmaet laver. Sælger I diamanter?

»Vi udvinder diamanter.«

Skal I også sælge dem?

»Ja, vi sælger dem. Men for det meste opbevarer vi dem først, før vi sælger dem.«

Ved du, hvorfor jeres firma vil låne penge ud, der skal gå til et dansk ejendomsselskab?

»Hvis jeg skal give dig flere informationer, så skal jeg tale med Martin først.«

Siden har han ikke besvaret Berlingskes opkald.

Martin fra Dubai

Ifølge papirerne fra Sierra Leones selskabsregister havde Capital Gems Investment ved selskabets oprettelse i 2018 en tynd selskabskapital svarende til blot 6.000 kroner.

Siden da har selskabet ikke afleveret en eneste årsrapport til det sierraleonske selskabsregister.

Derfor er det også uvist, hvordan folkene bag det vestafrikanske selskab havde tænkt sig at låne ni millioner kroner ud til ejendomsinvesteringer i Danmark.

Med så tynd en økonomi må der altså være andre og mere pengestærke långivere involveret i selskabet, mener eksperterne:

»Det kan ikke være hvem som helst, der økonomisk står bag selskabet i Sierra Leone, og som både kan og vil låne så mange penge ud til et selskab i Danmark,« siger professor i økonomisk kriminalitet Tom Kirchmaier.

En besynderlig detalje ved aftaleteksten er ifølge eksperterne, at den sierraleonske direktør satte sin underskrift på låneaftalen blot én enkelt dag efter, at selskabet Capitalco blev oprettet i det danske selskabsregister.

Det ser altså ud, som om et sierraleonsk selskab var villig til at låne ni millioner ud til et helt nyoprettet og ukendt selskab i Danmark.

Berlingske kontakter den danske direktør Martin Nordlund Jensen og spørger til hans rolle i Capital Gems Investment. Han ønsker ikke at stille op til mundtligt interview.

Det sierraleonske selskab Capital Gems Investment kan tilsyneladende tilbyde alt i verden: Ifølge selskabets vedtægter har virksomheden 39 forskellige formål og vil blandt andet bygge hoteller, sørge for vandforsyning, sælge flybilletter, udvinde, polere og sælge diamanter og guld samt investere i ejendomme. De to registrerede direktører fortæller, at selskabet udvinder og sælger diamanter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ibrahim John Kamara.

Martin Nordlund Jensen skriver i en e-mail, at det er korrekt, at selskabet udvinder og sælger ædelsten, og:

»Det er korrekt, at jeg var medejer af CGI (Capital Gems Investment, red.) tilbage i 2018, men efterfølgende overdrog jeg mine aktier og derfor skriver jeg, at jeg ikke har noget med CGI at gøre i dag.«

Han ønsker ikke svare på, hvorfor den sierraleonske direktør samme dag har kaldt ham sin forretningspartner i telefonen, hvis han i virkeligheden er udtrådt. Han ønsker heller ikke at uddybe, hvornår han udtrådte, eller hvem der overtog hans andel.

Martin Nordlund er til daglig bosat i Dubai og arbejder i smykkebranchen.

Han leder hele den mellemøstlige afdeling af Jesper »Kasi« Nielsens smykkekæde, nu kaldet »Jesper Nielsen«, og han er også økonomichef i Kasi-Jespers ejendomsmæglerfirma på den spanske ferieø Mallorca.

Martin Nordlund Jensen afviser, at diamanterne fra Sierra Leone har noget med Jesper »Kasi« Nielsens forretninger at gøre.

Det samme oplyser Jesper »Kasi« Nielsen: »Min eneste kommentar er, at jeg absolut intet aner om et selskab i et land, jeg aldrig har hørt om,« skriver han.

Tidligere i sin karriere har Martin Nordlund Jensen været investeringsrådgiver i Saxo Bank indtil 2008. I den forbindelse rådgav han særligt de såkaldte »Ultra high net worth kunder«, det dækker over kunder med de allerstørste investerbare formuer.

Martin Nordlund Jensen skriver, at han ikke har underskrevet den omtalte låneaftale, men afviser ikke, at den eksisterer.

Han ønsker heller ikke at oplyse, hvem der ville indskyde de ni millioner gennem det sierraleonske selskab.

Han ønsker ikke at forholde sig til eksperternes kritik af, at låneaftalen ser mistænkelig ud.

Han ønsker ikke at svare på, om han kender eller har været rådgiver for Kenneth Schwartz Thomsen, som var storkunde i Saxo Bank i årene op til finanskrisen, ifølge finanskrisebogen »Andre folks penge«.

Kalder sig stråmand

Den daværende direktør i Capitalco Linda Larsen fortæller som nævnt, at Kenneth Schwartz Thomsen præsenterede hende for papirerne fra Sierra Leone og siger, at han reelt styrede hendes virksomhed, selvom hun var direktør.

Det er ikke første gang, at tidligere ejendomsinvestorer hævder, at Kenneth Schwartz Thomsen reelt har styret deres ejendomsselskaber, på trods af at han ikke officielt har haft en rolle. Berlingske har tidligere afdækket, hvordan to tidligere direktører fra ejendomsnetværket har beskyldt ham for det samme.

Ejendomsmatadoren Kenneth Schwartz Thomsen gik konkurs under finanskrisen. I februar 2021 blev han dømt til at tilbagebetale over en halv milliard kroner til det statslige selskab, som overtog Roskilde Bank, efter at banken kollapsede i kølvandet på finanskrisen. Arkivfoto: Jeppe Carlsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

En tidligere ejendomsdirektør omtalte sig selv som stråmand og sagde, at Kenneth Schwartz Thomsen »sad som edderkoppen midt i spindelvævet og trak i trådene. Det var ham, der sagde, hvad der skulle købes, og hvad der skulle renoveres. Det var ham, der godkendte det hele«.

Kenneth Schwartz Thomsen ønskede ikke at kommentere kritikken dengang og ønsker ikke at kommentere Linda Larsens kritik i dag.

Linda Larsen siger til Berlingske, at hun i 2020 kørte parløb med Kenneth Schwartz Thomsen og de nævnte TVC-advokater, for hvem hun også var ejendomsadministrator.

Ifølge Linda Larsen bad Kenneth Schwartz Thomsen hende i juli 2020 om at overføre 2.600 kroner til en Martin i Dubai i De Forenede Arabiske Emirater.

Hun siger, at hendes bank Skjern Bank stoppede denne overførsel og bad om at få oplyst adresse på modtageren og formålet med betalingen. Dette er et lovkrav for udenlandske transaktioner til De Forenede Arabiske Emirater. Berlingske har set skriftlig dokumentation på denne henvendelse fra banken.

Herefter sagde Kenneth Schwartz Thomsen, ifølge Linda Larsen, at pengene alligevel ikke skulle overføres.

Kenneth Schwartz Thomsen ønsker ikke at svare på, om han har præsenteret nogen låneaftale for Linda Larsen, eller om han reelt har styret Capitalco, da låneaftalen blev lavet. Han ønsker heller ikke at svare på, om han kender Martin Nordlund Jensen.

I januar 2021 blev Kenneth Schwartz Thomsen formel direktør i Capitalco.

Han siger om Capitalcos finansiering:

»Der har ikke på noget tidspunkt været lån fra Capital Gems Investment Ltd eller andre udenlandske selskaber,« skriver han.

Han ønsker ikke at svare på, hvor han har denne viden fra, når han formelt set ikke var direktør før januar 2021.

Selskabet er i dag under konkurs. Kenneth Schwartz Thomsen og hans far forsøger at få omstødt beslutningen om konkurs og har hyret et advokatfirma til at anmode landsretten om omstødelse. Det pågældende advokatfirma er TVC Advokatfirma.