Topadvokat vil »lave store penge« ved at købe ejendomme af kritiseret netværk. Dette hus er en del af planen

Fire partnere fra TVC Advokatfirma udlejer gennem deres private selskab et hus med hul i taget og skimmelsvamp i væggene. Det sker, selv om topadvokat siger, at de udlejer ejendomme, »som i enhver henseende opfylder lejernes forventninger«. Huset er ét eksempel på en overraskende forbindelse med et netværk af ejendomsspekulanter.

Lejerne i huset i Store Merløse fortæller, at de kæmper med skadedyr. Her er det et køkkenskab i en pt. ubeboet lejlighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når regnen rigtigt øser ned i Store Merløse, løber vand gennem taget og drypper videre ned i sofaen på 1. sal i huset. Rotter har gnavet i køkkenskabet i lejligheden. Den er ubeboet. Men i nabolejligheden har en rumænsk familie lejet sig ind.

Den rumænske kvinde siger på simpelt engelsk, at de også kæmper med skadedyr i ejendommen, og at deres lejlighed har fugtskader.

I stuen bor Rikke Larsen. Dele af tapetet har i forvejen sluppet væggen i hendes soveværelse, så hun griber fat om noget løstsiddende tapet og river til: »Se!«

Væggen er gullig af skimmelsvamp bag det afrevne tapet.

Hun holdt også op med at betale husleje. I øjeblikket virker udlejningsejendommen i Store Merløse med andre ord ikke særligt attraktiv for hverken lejere, der vil bo i en sund bolig, eller en udlejer, der gerne vil have stabile lejeindtægter.

Hvem ejer sådan en ejendom? Det gør fire partnere fra TVC Advokatfirma gennem et af deres 12 private ejendomsselskaber.

De fire advokatpartnere har købt denne ejendom i Store Merløse. Inden da var huset ad flere omgange ejet af et netværk af ejendomsspekulanter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

En af dem er Torben Bagge – bestyrelsesformand i TVC Advokatfirma og leder af advokathusets skatteafdeling, som er blandt de største i advokatbranchen. Han er ekstern lektor i skatteret og forvaltningsret ved Aarhus Universitet, bestyrelsesmedlem i brancheforeningen Danmarks Skatteadvokater og ofte anvendt skatteadvokat i medierne, hvor han har en markant rolle i den offentlige debat.

Da advokaterne købte huset 1. oktober 2019, havde ejendommens tre foregående ejere alle været selskaber i et netværk af ejendomsspekulanter. Netværket handler med faldefærdige huse og slæber et spor af vrede lejere og oprørte kommuner efter sig.

En af finanskrisens boligspekulanter Kenneth Schwartz Thomsen er en del af det netværk. I 2008 var han den største kunde i Roskilde Bank med et lån på over 900 mio. kroner. Hans store lån var medvirkende til, at Roskilde Bank kollapsede og satte gang i finanskrisen.

Der kan godt være ræson i at købe faldefærdige ejendomme af denne persongruppe, siger advokat Torben Bagge:

»Hvis du føler, at du tør tage chancen og købe nogle nødlidende ejendomme op, så er det også der, at du kan lave store penge. Hvem jeg køber af, det er ikke så afgørende for mig, eller hvordan sælger har behandlet en given ting. Det afgørende for mig er, at vi har købt det efter alle kunstens regler, for ellers kommer du aldrig til at tjene penge.«

Han fortæller, at opkøbet af ejendommen i Store Merløse er en del af en langsigtet investering og en købsfilosofi, hvor de fire TVC-partnere opkøber nødlidende ejendomme, renoverer dem og håber på »jackpot om 15-20 år«, når de går på pension.

Købet i Store Merløse er kun et enkelt udsnit af advokaternes handel med ejendomsspekulanterne.

To gange Bentley

Kenneth Schwartz Thomsen og en lukket kreds af ejendomsinvestorer opererede inden finanskrisen med en ejendomskarrusel, hvor de solgte huse til hinanden til oppustede priser. I finanskrisebogen »Andre folks penge« kan man læse, hvordan en ejendom i den kreds kunne købes om morgenen og sælges videre internt samme eftermiddag med en fortjeneste på syv mio. kroner.

Rikke Larsen fortæller, at hun boede i en campingvogn med sin søster og derfor havde akut brug for tag over hovedet, da hun flyttede ind i Store Merløse. Hun havde ikke råd til en ejerbolig og ønskede at være tæt på sine forældre. Denne ejendom var Store Merløses eneste lejelejlighed, siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Af og til havde køberen også fået en ny bil efterfølgende. Kenneth Schwartz Thomsen havde to Lamborghinier, en Porsche og to gange Bentley i kælderen under sit hus på Strandvejen i Vedbæk nord for København.

Husene var blandt andet belånt med pantebreve, formidlet af den såkaldte pantebrevskonge René Müller, der siden fik en fængselsdom for underslæb for uberettiget at have puttet et stort millionbeløb fra en ejendomshandel i egen lomme.

Da finanskrisen lurede, var Kenneth Schwartz Thomsens store lån medvirkende til, at Roskilde Bank kollapsede og satte gang i finanskrisen. Han gik personligt konkurs med en gæld på over to mia. kroner og har siden levet en diskret tilværelse uden for offentlighedens søgelys.

I juli 2020 skrev Berlingske en række artikler om et nuværende netværk af ejendomsselskaber, hvor Kenneth Schwartz Thomsen også spiller en væsentlig rolle.

Det nuværende netværk af ejendomsinvestorer har siden 2015 købt og solgt minimum 83 ejendomme til hinanden – ofte ad flere omgange. 73 af ejendommene var oprindeligt købt på tvangsauktion. En del af lejerne fortæller, at de flyttede ind i nymalede lejligheder, men efter få måneder trængte skimmelsvampen gennem malingen, de kunne ikke komme i kontakt med deres udlejer, og ejendommen blev pludselig administreret eller ejet af et andet selskab i netværket. Og så et tredje. Og så et fjerde.

Ofte er netværkets ejendomme trods den dårlige stand solgt videre til højere pris internt i netværket. »Det er en gennemført ulækker forretningsmodel,« har Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen udtalt.

Personen bag skjult navn

De fire partnere fra TVC Advokatfirma har ikke kun købt huse, som har været på netværkets hænder. De har også fået pant i 22 ejendomme relateret til netværket, viser Berlingskes kortlægning. De har stillet en lånemulighed til rådighed i ejendommene på op til 13,8 mio. kroner og fået sikkerhed for lånene gennem pantebrevene, men på visse betingelser.

»Et pantebrev er sådan set bare – I owe u – jeg skylder dig. Det er en gældsforpligtelse, et stykke papir, hvor der står, at jeg skylder dig et bestemt beløb, som jeg skal betale tilbage til dig på bestemte tidspunkter,« forklarer Jan Lundorff Rasmussen, syn- og skønsmand i pantebrevssager og tidligere mangeårig formand i Dansk Pantebrevsforening.

Den samme person står bag oprettelsen af samtlige 22 pantebreve på vegne af TVC-partnernes ejendomsselskaber på tinglysning.dk. Personen har valgt at have navne- og adressebeskyttelse. Men vi kan se de første seks cifre af CPR-nummeret. Det er de samme seks cifre, som landsretten har noteret som de første seks cifre i Kenneth Schwartz Thomsens CPR-nummer.

Opsummeret: Fire advokatpartnere fra TVC har ladet et af de mest betændte navne fra finanskrisen oprette lån gennem deres selskaber i tingbogen. Det kræver en fuldmagt, oplyser tinglysningsretten.

Lejerne fortæller, at der drypper vand fra loftet og ned i denne sofa, når der er uvejr. Sofaen er ved fotografering tør af augusts hede, men loftet er vådt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

TVC Advokatfirma har desuden ageret advokat for Kenneth Schwartz Thomsen i cirka ti år – også i hans hovedsag i 2016. Her repræsenterede Torben Bagge ham og lykkedes med at få nedsat en dom på fem års ubetinget fængsel for blandt andet skattesvindel til to års betinget fængsel for at have kørt rundt i ulovligt indregistrerede luksusbiler.

Torben Bagge siger, at advokaternes selskaber for eksempel bruger Kenneth Schwartz Thomsen som konsulent til at spejde ejendomme. Som Berlingske tidligere har beskrevet, får Kenneth Schwartz Thomsen honorarbetaling for opgaven.

TVC-partnernes ejendomsselskaber har købt ni huse, som forinden tilhørte netværkets selskaber. Seks af de huse var inden da blevet handlet rundt mellem to-tre selskaber i netværket på fire år. Kenneth Schwartz Thomsen har peget de fire TVC-partnere i retning af flere af ejendommene, siger Torben Bagge. Han tilføjer, at Kenneth Schwartz Thomsen trods alt fik bygget noget op for to mia. kroner med henvisning til hans ejendomsinvesteringer inden finanskrisen.

Torben Bagge har gennem flere år været advokat for Kenneth Schwartz Thomsen. Nu samarbejder han også med ham i sit og tre partneres private ejendomsselskaber. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

»Så ved jeg godt, at hele lortet ramlede, men det gjorde det for så mange under finanskrisen, og han er nok også alt for driftig til, at vi vil være investor med ham, for vi er forsigtige,« siger han.

Det er korrekt, at lortet ramlede for rigtigt mange mennesker, men især for Kenneth Schwartz Thomsen.

I 2013 udkom den såkaldte Rangvid-rapport om årsagerne til finanskrisen. Rapporten konkluderede, at særligt 17 personer havde stor andel i, at flere banker gik nedenom og hjem. Det er senere blevet beskrevet, at Kenneth Schwartz Thomsen var en af de 17 personer.

Rangvid-rapporten anslog, at det samlede BNP-tab løb op i 200 mia. kroner som følge af den danske finanskrise. De tab kunne mærkes både i det store samfundshjul og i de danske familier.

Fars firma

Udbetalingen af TVC-partneres 22 pantebrevslån er betinget af, at ejendommene bliver renoveret ifølge Torben Bagge.

»Det er øremærkede lån til at istandsætte ejendomme, der har trængt til en kærlig hånd på Lolland, og de bliver kun udbetalt i takt med, at den kærlige hånd de facto bliver leveret,« siger han.

Hvilke håndværkere leverer den kærlige hånd, så der kan udbetales penge?

Advokaternes ejendomsselskaber benytter blandt andet Kenneth Schwartz Thomsens fars byggefirma, bekræfter Kenneth Schwartz Thomsen i et skriftligt svar til Berlingske. Det er en væsentlig tilføjelse til det økonomisk kredsløb: Hvis pengene over tid bliver udbetalt til renovering, må man forstå, at at en del af beløbet altså i sidste ende vil gå til faderens firma.

Dele af tagpladerne er faldet af ejendommens tag i Store Merløse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Dette afviser Torben Bagge ikke, men han understreger, at de bruger mange forskellige håndværkere. De tre andre TVC-partnere har ingen kommentarer til denne detalje.

Kenneth Schwartz Thomsen og hans far har 30 forretningsmæssige forbindelser til hinanden ifølge erhvervsdatabasen BiQ. En af del af dem i ejendomsselskaber, hvor faderen er ejer, og Kenneth Schwartz Thomsen er direktør.

En af TVCs tidligere advokater har tidligere brændt sig på relationen til Kenneth Schwartz Thomsen.

I 2014 blev Kenneth Schwartz Thomsens daværende advokat fra TVC Advokatfirma dømt til at betale en erstatning på på 17,5 mio. kroner for ikke at råbe vagt i gevær i forbindelse med Kenneth Schwartz Thomsens selvfinansiering af ejendomshandler.

Østre Landsret mente, at advokaten burde have gjort opmærksom på problemerne.

Han havde ikke kun været advokat for Kenneth Schwartz Thomsen, men også involveret sig økonomisk som privatperson med Kenneth Schwartz Thomsen efter finanskrisen.

GRAFIK

83 ejendomme på landsplan

Berlingske har gennem flere måneder holdt øje med en kreds af relaterede ejendomsinvestorer og kortlagt deres opkøb af ejendomme. Netværkets personer har siden 2015 tilsammen ejet minimum 83 ejendomme i 29 danske kommuner. Ni af de ejendomme har de fire partnere fra TVC efterfølgende købt gennem deres ejendomsselskaber.

Jyllands-Posten har afdækket, at han efter finanskrisen var advokat og formand for en række selskaber i en ny ejendomskoncern, »der på tvangsauktioner opkøbte ejendomme, som tidligere havde tilhørt Schwartz Thomsen, og de spekulanter, som han havde handlet med. Den reelle styring af den nye ejendomskoncern blev forvaltet af Kenneth Schwartz Thomsen«.

Det var foregået, inden advokaten kom til TVC, men han tog efterfølgende Kenneth Schwartz Thomsen med over i TVC som kunde.

Torben Bagge, overtager du den tidligere advokats rolle i forhold til Kenneth Schwartz Thomsen?

»Overhovedet ikke,« siger Torben Bagge og tilføjer efterfølgende på e-mail:

»Hertil kan jeg kort oplyse, at jeg aldrig har fungeret som rådgiver for Kenneth Schwartz Thomsen m.fl. eller bistået ham eller andre med ejendomshandler m.v. Jeg har udelukkende bistået Kenneth Schwartz Thomsen i forhold til sager, der var anlagt af myndighederne mod ham.«

Et mærkeligt brev

I juli 2020 udtalte Torben Bagge sig til Bornholms Tidende om de fire TVC-partneres ejendomsselskaber. Han sagde: »For os handler det om at stille nogle ejendomme til rådighed, som i enhver henseende opfylder lejernes forventninger.«

Men hvordan hænger det sammen med skimmelsvampen og det fugtige hus i Store Merløse?

Torben Bagge understreger, at det bestemt ikke er advokaternes plan at udleje faldefærdige ejendomme. For eksempel har TVC købt en ejendom af netværket i Jerslev og renoveret den. Berlingske har set ejendommen og kan bekræfte, at den er renoveret.

Advokaternes ejendom i Store Merløse har tydelige sætningsskader. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Det er også planen med den faldefærdige ejendom i Store Merløse, siger Torben Bagge.

Netværket købte ifølge tingbogen ejendommen på tvangsauktion til 314.600 kroner i 2015, solgte den i 2018 videre til en anden fra netværket til 580.331 kroner, solgte den videre til en tredje i netværket for 875.000 kroner i 2019 og senere i 2019 til advokaterne for 900.000 kroner.

Torben Bagge fortæller, at han havde to uafhængige ejendomsmæglere til at vurdere en købspris, og renovering »kan tage lang tid i virkelighedens verden«, fordi der også skal tages hensyn til lejerne og på grund af covid-19.

De fire TVC-advokaters selskab overtog ejendommen i Store Merløse i oktober 2019 ifølge tingbogen. 10. juli 2020 – fem dage efter Berlingskes første artikler om netværket af ejendomsspekulanter – modtog beboerne i Store Merløse et brev om, at huset ville blive renoveret og besigtiget inden for 14 dage af udlejers rådgivende ingeniør.

Brevet var underskrevet af TVC-advokaternes ejendomsadministrator, Linda Larsen, med en e-mailadresse til hendes ejendomsselskab Capitalco. Capitalco kender vi. Som direktør i Capitalco købte Linda Larsen 31 af netværkets ejendomme i 2020.

Ifølge beboerne er ingen ingeniør endnu dukket op i Store Merløse halvanden måned senere, og i brevet står der, at lejligheden på 2. sal vil blive renoveret, men ejendommen har slet ingen 2. sal.

Torben Bagge siger, at det er en slåfejl, og at hele ejendommen skal gennemrenoveres. Han slår fast, at lejerne ikke har kontaktet ham og gjort opmærksom på skaderne, og han derfor ikke har kunnet udbedre dem.

Rikke Larsen, beboeren, som er holdt op med at betale leje, forstår godt det argument. Men hun valgte 15.  januar og igen 23. februar 2020 at klage direkte til Holbæk Kommune, fordi hun på baggrund af flere års dårlige erfaringer med de skiftende udlejere – alle fra netværket – havde opgivet at få noget igennem hos udlejerne, der virkede relaterede til hinanden, siger hun. Hun frygter, at udlejningsejendommen i Store Merløse er direkte sundhedsskadelig. I dag står hun på venteliste til en almen bolig i området.

Om lejeres manglende tiltro til dem som nye ejere, siger Torben Bagge:

»Man kan vel ikke lade sælgers synder nedarve på køber, hvis man forsøger at gøre noget ved det.«

Nej, men I har jo været involveret med netværket i fortiden, for eksempel brugt Kenneth Schwartz Thomsens ejendomsadministrator på Bornholm?

»Vi er blevet klogere. Vi får ikke dem til at administrere eller noget, for vi har ikke været tilfredse med den måde, det kørte på,« svarer Torben Bagge.

Kommunen kommer

De tre andre partnere i TVC-advokaternes private ejendomsselskaber skriver til Berlingske, at Torben Bagge ikke udtaler sig på vegne af selskabets ledelse.

»Vi har haft en klar ambition om, at alle de ejendomme, vi har investeret i, skal renoveres ordentligt. Det er en længere proces at få alle investeringsejendommene renoveret, og alle, der har været igennem en ejendomsrenovering, ved, at det kan tage rigtig lang tid,« skriver Leo Jantzen, Peter Lunau Larsen og René Bjerre, til daglig partnere i TVC Advokatfirma.

Sådan ser væggen ud bag lejer Rikke Larsens tapet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

»Ejendommen i Store Merløse er ikke blevet renoveret endnu og er ikke i en tilfredsstillende stand. Det er ikke godt nok, og vi vil nu undersøge muligheden for at fremskynde renoveringen på den ejendom med accept fra de nuværende lejere,« skriver de.

Holbæk Kommune bekræfter, at der er kommet klager over husets stand i januar og februar 2020 og oplyser, at kommunen vil besigtige ejendommen i september og undersøge, om den er sundhedsskadelig.

Læs Torben Bagges fulde skriftlige svar her, og partnernes skriftlige svar her.