Gyllelaguner dækket til på rekordtid

I 10 år lod danske landmænd kæmpe gyllelaguner i Polen ligge udækket hen. Men fra Fagbladet afslørede miljøsvineriet, tog det mindre end 12 dage at få dem overdækket.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 10. december 2004 kunne Fagbladet berette om det danske selskab, Poldanors åbne laguner på størrelse med fodboldbaner, fyldt med gylle fra en rekordstor produktion af 400.000 slagtesvin om året. Poldanor er ejet af det danske selskab Polen Invest A/S og selskabet har fået lån og aktiekapital fra Investeringsfonden for Østlandene (IØ-fonden) for i alt 91,9 millioner danske skattekroner.

12 dage efter afsløringen besøgte Fagbladet igen Poldanors farme og kunne konstatere, at alle laguner er tildækket. Dermed bliver miljøet fremover skånet for tonsvis af kvælstof og ammoniak. Det skriver Nyhedsbrevet 3F i sit første nummer den 3. januar, som det fusionerede forbund af KAD og SiD udgiver.

Spørgsmålet er dog stadig, i hvor høj grad naturen omkring Poldanors i alt 20 svinefarme er blevet påvirket af afdampning og eventuel udsivning fra lagunerne.

- Vi har haft fokus på andre ting, men set i bakspejlet kunne vi nok have handlet anderledes. Vi kunne have lavet miljøforbedringerne i en anden rækkefølge og i fremtiden vil vi nok gøre tingene i en andenrækkefølge, siger Bjarne Vest, direktør for Poldanors svineproduktion til 3F.dk

IØ-fonden, der har ydet lån og købt aktier i svinefarmen for skatteyderkroner, vedtog i 1996 et Code of Conduct, hvor det hedder, at projekter som IØ-fonden er involveret i, skal leve op til danske standarder inden for miljøområdet.

I Danmark er det forbudt at opbevare gylle i åbne laguner på grund af den forurening gyllen medfører, hvis den ikke er opbevaret i lukkede beholdere. Men IØ-fonden har ikke været i stand til at sikre, at lagunerne blev overdækkede, i de otte år, der er gået siden fonden vedtog miljøreglerne.

I Polen har miljøorganisationer og lokale naboer til lagunerne i årevis kæmpet for at få Poldanor til at tildække lagunerne, men kampen var forgæves indtil Fagbladet begyndte at beskrive de ulovlige og ildelugtende forhold.

- Det er et mirakel, at lagunerne er blevet overdækket på så kort tid. Det havde vi aldrig troet kunne lade sig gøre. Vi har kæmpet i årevis for at få overdækket de laguner, siger Marek Kryda fra miljøorganisationen Grønne Polen, der håber, at de forberede miljøforhold vil brede sig som ringe i vandet til andre store svineproducenter i Polen.sbh@berlingske.dk