Grækenland er lammet af strejke

Grækerne vil ikke lægge ryg til flere nedskæringer, som de pålægges af udlandet.

Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Grækenland gik onsdag i stå, da en generalstrejke lammede store dele af landet.

Som tidligere var årsagen til strejken nedskæringer på det offentlige budget som følge af den vedvarende økonomiske krise.

Det er både ansatte i private og i offentlige virksomheder, der deltager i onsdagens strejke. Som der ifølge Reuters står på et banner fra havnearbejdernes fagforening:

»Arbejdere, pensionister og arbejdsløse gennemgår et endeløst mareridt.«

Fagforeningerne frygter, at det bliver nødvendigt at gennemføre flere nedskæringer på pensioner og lønninger, og at der er udsigt til flere fyringer i den offentlige sektor på grund af krav fra udenlandske långivere til den græske statsøkonomi.

Strejken har ramt skoler, hospitaler, jernbaner, busser og flyforbindelser, og senere onsdag samles strejkende på Athens centrale Syntagma-plads, der tidligere har været scene for store og til tider voldsdomme demonstrationer mod nedskæringerne.

De voldsomme reduktioner i arbejdsstyrken og følgerne af et faldende privatforbrug har betydet, at Grækenland efter fem års tilbagegang i dag står med et rekordstort antal arbejdsløse. Helt op mod 27 procent af arbejdsstyrken står uden job.

Og råbene fra de protesterende, om at det er slut med nedskæringer, falder ikke helt på klippegrund.

Grækenlands premierminister, Antonis Samaras, sagde tirsdag, at samfundet ikke kan bære flere nedskæringer:

»Hverken samfundet eller økonomien kan tage det, og det er ikke heller ikke engang nødvendigt i den aktuelle finansielle situation,« lød det fra ham.