Global økonomi skal polstres mod nye chok

G20-landenes finansministre vil styrke det globale økonomiske opsving gennem en »omhyggeligt kalibreret« politik, der ikke overrasker de finansielle markeder.

Christine Lagarde fra den internationale valutafond (IMF) omgivet af centralbankdirektører og finansministre fra G20-landene på mødet i Moskva. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM SHIPENKOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beslutningen kommer som en reaktion på røster fra de nye fremadstormende økonomier, som ønsker at blive beskyttet mod de chokbølger, der kan opstå, når væksten i USA er høj nok til, at Federal Reserve begynder at reducere de nuværende pengepolitiske lempelser. Det fremgår af sluterklæringen fra G20-mødet i Moskva lørdag.

Samtidig gentog G20, at de respektive lande skal bevæge sig hurtigt i retning af markedsbaserede valutakurser og undgå valutakurs-devalueringer.

»Fremtidige ændringer af de pengepolitiske parametre vil fortsat blive nøje kalibreret og klart kommunikeret,« fremgår det af erklæringen, som blev udstedt, efter at finansministrene og centralbankcheferne afsluttede de to dages forhandlinger.

»Vi gentager, at ukontrollerede store udsving i de finansielle kapitalstrømme og kraftige bevægelser i valutakurserne får negative konsekvenser for den økonomiske og finansielle stabilitet,« lød det.

G20 bakkede også op om OECDs plan for modernisering af de globale skatteforhold. Opbakningen giver et løft til den Paris-baserede Organization for Economic Cooperation and Developments bestræbelser på at forhindre de største virksomheder i at bruge komplicerede ejerstrukturer og interne afregningspriser for at undgå at betale skat.

»Skatteaftalen skiller sig ud, men djævelen ligger i detaljen. Præcis hvordan det vil blive gennemført, står ikke klart,« siger valutastrateg Marc Chandler fra Brown Brothers Harriman & Co i New York til Bloomberg News.

Baggrunden for udtalelserne er, at spekulationerne om de udviklede økonomiers tilbageskalering af de hidtil uset store pengepolitiske lempelser har medført kraftige udsving i de nye økomiers valuta- og obligationskurser, siden G-20 toppen mødtes i april.

»Vi har virkelig fokuseret på vækst og beskæftigelse, og den politiske miks, der kan bidrage til at forbedre væksten og skabe arbejdspladser,« siger topchef i Den Internationale Valutafond, Christine Lagarde til Bloomberg Television.

Det er især de pengepolitiske lempelser i USA og Japan, som har rystet de finansielle markeder i mange mindre lande i takt med, at den overskydende kapital henholdsvis er strømmen ind og ud af de forholdsvis ilikvide nye markeder i jagten på afkast.