Disse selskaber kommer fri af vækstsumpen

Kombinationen af lave råvarepriser og en styrket dollar vil styrke flere danske virksomheder, der kan producere billigere og til gengæld sælge dyrt i USA. Sådan lyder forudsigelsen i ny Sydbank-analyse.

Pandora kan glæde sig over lave sølvspriser og en styrket dollar det kommende år. Det spår Sydbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Moses Robinson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Produktion til lave priser, salg til høje priser.

Det er et ønskescenarie, der bliver til virkelighed for flere større danske virksomheder, især dem der har et stort marked i USA. Sådan lyder prognosen i en ny Sydbank-analyse.

Forudsigelsen kommer efter, at flere prognoser i den seneste tid har vist, at den globale økonomi ikke vokser så meget som tidligere forventet. Blandt andre Verdensbanken har for nylig nedjusteret sine vækstskøn for 2013.

Dollaren forventes styrket

Det dæmper den globale efterspørgsel og dermed også prisen på råvarer, som allerede er faldet markant i 2013. Omvendt viser nøgletal, at det går ganske fint med den amerikanske økonomi, hvilket kan sende dollaren i vejret

»Dollarstyrkelsen skulle meget gerne være drevet af, at amerikansk økonomi viser bedre takter. De rentestigninger vi har set i USA bør alt andet lige føre til, at investorerne i stigende grad har lyst til at placere deres penge i USA, hvor man kan få en merrente,« siger Bjørn Schwarz, aktieanalysechef hos Sydbank.

»Så i løbet af de næste seks til 12 måneder forventer vi en dollarstyrkelse fra det nuværende niveau,« siger han.

Forskel på kontraktlængder

Der er dog stor forskel på, i hvilket omfang virksomhederne mærker de gunstige vilkår. Det kommer blandt andet an på, i hvor høj grad de har afdækket deres risici for prisudsving i valuta og råvarer ved hjælp af langvarige kontrakter.

Banken forventer, at det danske C20 Cap-indeks samlet vil stige med 10-15 procent i løbet af de næste seks til 12 måneder. Og analysen peger på Pandora som det selskab, der har mest gavn af den nuværende situation, og dermed også kan tage det største aktiehop

»Hvis man bare ser på sølvprisen alene, så ligger de nuværende niveauer 30 procents under gennemsnitsprisen i 2012. Så Pandora har udsigt til en betydelig lettelse på omkostningssiden, når vi kigger frem mod slutningen af 2013 og 2014,« siger Sydbanks aktieanalysechef.

»Når man så samtidig ved, at 40 procent af salget kommer fra det amerikanske marked, der er begyndt at udvikle sig bedre, så har vi også en forventning om, at Pandoras salg i USA omregnet til danske kroner bliver des mere værd. Så også den vej rundt kommer Pandora til at høste frugterne,« siger Bjørn Schwarz.

Også gevinster til Carlsberg og SAS

Aktiechefen peger også på virksomheder som Rockwool, Carlsberg, Vestas, Royal Unibrew og SAS, der - alt andet lige - vil profitere af cocktailen af faldende råvarepriser og en styrket dollar. Royal Unibrew og SAS er dog, af andre årsager, på Sydbanks salgsliste

Blandt de selskaber, der ikke har en entydig gavnlig effekt af faldende råvarepriser og en styrket dollar, er ifølge Sydbank A.P. Møller - Mærsk og FLSmidth.

»Hos Mærsk vil olieforretningen trække ned, omvendt vil shipping profitere. FLSmidth er selvfølgelig en virksomhed, der vil blive påvirket af, at investeringsprogrammerne hos råvareproducenterne bliver berørt af de her prisfald,« siger Bjørn Schwarz.

Stadig uro på markederne

Sydbank har dog Mærsk og FLSmidh på henholdsvis en købs - og holdliste, fordi aktierne ifølge banken allerede har taget et fald, der afspejler den nuværende uro på markederne.

»Vi har en finansiel uro, der er udløst af, at den amerikanske centralbank ved to lejligheder har signaleret, at den er villig til at reducere sine lempelige tiltag og hæve renterne, før mange havde forventet,« siger Bjørn Schwarz.

Han advarer om, at de positive prognose for danske industrivirksomheder, der sælger godt i USA, risikerer at ændre sig til det værre, hvis investorernes nuværende pessimisme bider sig fast og smitter til erhvervslivet.

»Jo længere den her udvikling varer ved, jo større er sandsynligheden for, at den begynder at sætte sig i virksomhedernes forventninger til fremtiden og forbrugernes optimisme og dermed også begynder at få realøkonomiske konsekvenser, så væksten bremser op,« siger Bjørn Schwarz.