Strateg: Krisetegnene er vendt tilbage

Det politiske kaos i Portugal kommer på et elendigt tidspunkt, mener seniorstrateg i Nordea Henrik Drusebjerg.

Foto: JOSE MANUEL RIBEIRO. Timingen af det politiske kaos på den vestlige del af Den Iberiske Halvø kunne næppe være dårligere, mener seniorstrateg i Nordea, Henrik Drusebjerg.
Læs mere
Fold sammen

De politiske problemer i Portugal, hvor landets finansminister og siden udenrigsminister har trukket sig fra deres poster, udgør sammen med Grækenlands vanskeligheder med at efterleve trojkaens krav en farlig cocktail for Europa.

Det vurderer seniorstrateg i Nordea Henrik Drusebjerg i en skriftlig kommentar, efter at den 10-årige portugisiske rente onsdag var over de kritiske syv pct.

Reelt set indeholder den politiske krise i Grækenland og Portugal kimen til opskalering af krisen i eurozonen, hvilket kan aflæses i markedet, hvor euro svækkes over for dollar.

»Problemstillingen er, at udenrigsministeren (i Portugal, red.) er formand for juniorpartiet i regeringen, og uden støtte fra dette parti vil regeringen miste sit flertal i parlamentet. Dermed er der opstået tvivl med hensyn til, hvorvidt de finanspolitiske stramninger og reformerne fortsætter, da et parlamentsvalg synes at være den mest sandsynlige udgang på krisen,« vurderer Henrik Drusebjerg.

Han mener, at timingen af det politiske kaos på den vestlige del af Den Iberiske Halvø næppe kunne være dårligere.

»Regeringens vaklen kunne ikke være timet dårligere. I midten af juli kommer trojkaen på besøg for at vurdere fremskridtene. Håbet er, at Portugal kan få hjælp fra ECB's OMT-program, men det kræver at der er en vis sandsynlighed for, at Portugal kan efterleve de krav om budgetunderskud og reformer, som trojkaen har fastsat. Det kræver et politisk flertal bag besparelserne og reformerne, der i øjeblikket synes at være fraværende,« siger Henrik Drusebjerg.

Får Portugal ikke hurtigt rettet ind, risikerer det at sprede sig til andre i forvejen skrøbelige økonomier.

»Rationalet i markedet synes at være, at hvis Portugal mister fodfæstet et år, før man venter, at Portugal vender tilbage til markedsfinansiering, kan det ske for de øvrige økonomisk trængte lande i Sydeuropa som Grækenland og Spanien.«