FLSmidth involveret i sag om korruption for 225 mio. kr.

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

FLSmidth er involveret i sag om korruption for 225 millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Goddag og velkommen til en ny dag. Forhåbentlig har du fået en god nats søvn uden de store afbrydelser – det har vores udlandsredaktion ikke.

De har siddet og fulgt med i demokraternes tv-debat i Las Vegas i Nevada, hvor den amerikanske politiker og forretningsmand Michael Bloomberg for første gang var oppe mod Buttigieg, Sanders, Warren og de andre demokratiske kandidater til præsidentposten.

Som ventet blev den nye demokratiske kandidat, Michael Bloomberg, voldsomt angrebet af de øvrige kandidater og hans forsøg på at afværge angrebene ved at forsøge at få debatten til at handle om Trump mislykkedes. Læs Berlingskes analyse her.

1) FLSmidth er involveret i sag om korruption for 225 millioner kroner

Den børsnoterede industrivirksomhed FLSmidth indrømmer at have betalt penge under bordet i en kriminalsag i Tunesien, der i november 2019 resulterede i fængselsstraffe til blandt andet en medarbejder fra FLSmidths hovedkontor i Valby. Det skriver Jyllands-Posten.

Sagen stammer fra 2010, da FLSmidth og den tyrkiske entreprenørkoncern Prokon-Ekon indgik kontrakt med Carthage Cement i Tunis om at bygge en cementfabrik til 281 millioner euro. En tunesisk domstol fandt det bevist, at FLSmidth og Prokon-Ekon accepterede en hemmelig aftale om at overfakturere Carthage Cement med 30 millioner euro svarende til omkring 225 millioner kroner, som efterfølgende skulle udbetales til de to Carthage-ejere, Lazhar Sta og Belhassen Trabelsi.

Efter aftalens indgåelse blev Carthage Cement børsnoteret, og da en revolution i 2011 bragte styret til fald, overtog den tunesiske stat virksomheden. Den nye ledelse opdagede sagen, der i november udløste domme på fem års fængsel til seks personer, herunder Trabelsi, Sta og FLSmidth-medarbejderen.

Under sagen blev det hævdet, at overfaktureringen var fordelt med 2 millioner euro til FLSmidth og 28 millioner euro til Prokon-Ekon. Sidstnævnte har ingen kommentarer, men FLSmidth bekræfter, at to medarbejdere under forhandlingerne accepterede at lave en overfakturering for 2 millioner euro for derefter at videreføre pengene.

»Det var en klokkeklar fejl,« siger Fleming Voetmann, vice president i FLSmidth med ansvar for kommunikation og marketing.

De to medarbejdere fik en advarsel og er stadig ansat. Kun den ene har været omfattet af straffesagen i Tunesien.

2) Mere end 200 millioner kroner fra Qatar er givet til københavnsk stormoské

Mens der er i de seneste uger har været heftig blæst om saudiske millioner til danske moskéer, viser det sig nu, at donationerne fra Qatar med flere længder overskrider det hidtil beskrevne. Det kan Berlingske nu afsløre.

Således viser en omfattende aktindsigt på mere end 1.400 sider, som Berlingske har fået i Civilstyrelsen, at Københavns Store Fond, der står bag moskeen, har fået mindst 227 millioner kroner fra den kontroversielle Golf-stat, som har en lang række brud på menneskerettighederne på samvittigheden.

»Det er virkelig et unikt indblik i de processer, der foregår bag lukkede døre i en af Danmarks største moskéer, men hele mysteriet er, hvad de mange millioner, vi aldrig har hørt om før, er blevet brugt på,« siger professor MSO Lene Kühle fra Aarhus Universitet.

Bestyrelsen bag er splittet i to, og Civilstyrelsen overvejer at afsætte formanden.

3) Kritik af fri adgang til dømtes hjem

Der sker en langsom, men sikker udhuling af retssikkerheden, når regeringen vil give politiet lov til uden en retskendelse at gå ind i dømte fremmedkrigeres hjem i en periode på op mod ti år. Sådan lyder advarslen fra Den Danske Dommerforening, der ligesom flere andre organisationer har sendt særdeles kritiske kommentarer til et lovforslag fra regeringen. Det skriver Politiken.

Forslaget indebærer, at personer dømt for terror også kan idømmes et kontaktforbud, der betyder, at de ikke må kontakte bestemte personer hverken fysisk eller digitalt. Men forslaget giver også politiet nye muligheder for uden retskendelse at holde øje med, om forbuddet bliver overholdt.

»Jeg har ikke nogen særlig sympati for fremmedkrigere, men det er en glidende overgang, at politiet som en del af en kontrol nu ifølge lovforslaget må åbne skuffer og gemmer, må kigge i computere og i lommer og må komme, når det skal være, for at se, om en person har kontakt til nogen. Der er ikke langt fra det og så til en mistanke om noget kriminelt, som kræver en retskendelse«, siger formanden for Dommerforeningen, landsdommer Mikael Sjöberg, til Politiken.

4) Borgmestre klager over ministerium efter ny ballade om omdiskuteret udspil

En række borgmestre, herunder to socialdemokratiske, går nu i rette med regeringen og anklager Social- og Indenrigsministeriet for endnu engang at give direkte forkerte informationer om deres kommuner som forklaring på en pludselig ekstra millionregning til kommunerne, kan Berlingske i dag berette. To af borgmestrene har klaget direkte til regeringen.

Årsagen til kritikken skal findes tilbage i sidste uge, hvor regeringen pludselig sendte en ny tabel ud, der viser, hvor meget ekstra hver enkelt kommune skal betale eller modtage med regeringens udspil til en ny udligningsreform. Her fik flere kommuner til deres store overraskelse pludselig en betydelig millionregning i forhold til i det i forvejen udmeldte fra regeringen.

For eksempel gik Varde fra at skulle betale en million kroner til 38 millioner. Gentofte gik fra 291 til 343 millioner kroner og Norddjurs gik fra at modtage 52 millioner kroner til nu kun at skulle modtage knap 32 millioner kroner om året. Regeringen forsvarer sine nye udregninger. Men borgmestrene kan ikke genkende udlægningen og føler sig mistænkeliggjort af regeringen.

»Hver gang vi går nogle af deres (regeringens, red.) tal igennem, så viser det sig, at de har regnet forkert, og at vi har ret. Det er det, der er det komiske i det her,« siger Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring.

5) Justitsministeren med nyt udspil: »Sex mellem to mennesker er voldtægt, hvis det ikke er frivilligt«

Voldtægtslovgivningen skal ændres, så det fremover fremgår tydeligt, at seksuelle handlinger altid skal være frivillige for alle involverede parter. Det mener justitsminister Nick Hækkerup (S) på baggrund af en ny anbefaling, som Straffelovrådet netop har offentliggjort.

Men støttepartierne Radikale Venstre, SF og Enhedslisten er skeptiske. De sidder tilbage med det såkaldte forståelsespapir, hvor det blev aftalt, at regeringen skal tage initiativ til en »samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse«, og de frygter, at regeringens model baseret på frivillighed er for vag.

»Jeg savner umiddelbart en sikring af, at der i det her frivillighedsbegreb er et aktivt samtykke,« siger Enhedslistens retsordfører Rosa Lund til Berlingske.

DAGENS FODBOLDKAMP:

  • FC København spiller i dag det første af to opgør mod skotske Celtic i Europa Leagues 1/16-finaler. Kampen spilles klokken 18.55 i Telia Parken i København, mens returkampen er om en uge i Glasgow.

DET SKER I DAG:

  • EUs stats- og regeringschefer holder i dag ekstraordinært topmøde, hvor de skal drøfte EUs langsigtede budget for 2021-2027. Der er lagt op til maratonforhandlinger. Læs Berlingskes analyse af sagen her.
  • Borgergruppen ’Fingrene væk fra Mimrekortet’ arrangerer demonstration foran Christiansborg klokken 12-15. Der forventes taler af Anne Marie Helger, repræsentanter fra Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og SF samt sang.
  • Både A.P. Møller - Mærsk, Topdanmark og Bavarian Nordic præsenterer årsregnskaber.