Ekspert afliver sydeuropæisk gældskrise

Det er på tide at erklære eurokrisen for afsluttet, mener europaanalytiker.

Foto: GEORGES GOBET

Det tydeligste bevis for de bedre tider er at finde, hvis man retter blikket mod syd, hvor renterne er tordnet ned på de sydeuropæiske kriseøkonomiers statsgæld. Det siger seniorøkonom og europaanalytiker Frank Øland fra Danske Bank til Politiken.

»Gældskrisen er slut. Der er ikke længere risiko for, at euroen bryder sammen,« konstaterer han over for avisen.

Mens renten på en tiårig græsk statsobligation i marts 2012 var 37,1 procent, er den i dag 8,2 procent. Og hvor renten på en toårig spansk eller italiensk statsobligation, da det var værst, lå på omkring syv procent, hvilket af eksperter anses for et uholdbart højt niveau, er renten i dag på lige over en procent, skriver Politiken.

Frank Øland vurderer, at udmeldingerne fra chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi, om at ECB under hans ledelse ville gøre, hvad end det måtte tage for at redde euroen, har haft stor betydning.

»Udmeldingerne havde virkelig stor effekt. Vi har fået styr på renteniveauerne i kriselandene. Og de meget bombastiske forudsigelser om, at det kun er et spørgsmål om tid, før det hele bryder sammen, er i dag gemt helt af vejen,« siger Frank Øland.