Græsk ex-finansminister mistænkt for skattesnyd

En lækket database afslører, at grækenlands tidligere finansminister og hans kone angiveligt har unddraget at betale 22 mio. kr. i skatter.

Foto: VALDIS KAULINS. Grækenlands tidligere finansminsiter Yannos Papantoniou
Læs mere
Fold sammen

Grækenland har lidt hårdt efter krisen, hvor korruption og arbejdsløshed har sat sig hårdt på landet. 

Den nye afsløring gør ikke det billede meget bedre. Den tidligere finansminister, Yannos Papantoniou, der styrede Grækenland ind i eurozonen i 2000, har fusket med skat. Nu risikerer han at skulle stå over for en anklage om skatteunddragelse. Det skriver Financial Times.

Det drejer sig om hans kones schweiziske bankkonto. Efter en undersøgelse har det vist sig, at Yannos Papantoniou og hans kone Roula Kourakou har unddraget det offentlige skattebetalinger for cirka 22,5 mio. kr. mellem 2000 og 2010.

Det er anklageren for Athens korruptionsbekæmpelse, der har bedt det græske finansielle politi om at tage et kig på den tidligere finansministers økonomi.

Mistanken er opstået efter, at Roula Kourakous navn dukkede op i en lækket database fra 2007. En kopi af databasen havnede i Grækenland efter den international redning i 2010. Den er blevet kaldt »Lagarde-listen« efter den tidligere franske minister. Det var også de franske myndigheder, der gav Grækenland kopien. Databasen indeholder en opgørelse over 2000 indskud fra grækere på finanshuset HSBCs Geneva-filial.

Mange andre prominente grækere, både politikere og andre store erhvervsfolk, skulle angiveligt være en del af sagen. Men indtil videre er det kun anklagerne mod den tidligere finansminister, der er rullet frem i medierne.

Ifølge Financial Times regner man med, at personerne har flyttet millioner af euro via deres konto i HSBC. Men det er ikke sikkert, at det vil være muligt at lægge sag an mod alle skattebedragerne.

»Skattekontorerne mangler kapacitet til at udføre det her job inden for den toårige frist, der er fastsat af regeringen, så det er højst usandsynligt, at nogen på listen vil blive sendt til retssag,« siger Costas Vaxevanis , der er redaktør på Hot Doc, et undersøgende magasin, der offentliggjorde »Lagarde-listen« for et år siden. Efterfølgende har listen stået skabt som et symbol på krisen i Grækenland.