DSV og Topdanmark ind i det gode selskab

Opkøbene af Navision og Sophus Berendsen har skabt plads i KFX-indekset til de to børskometer. Det ventes at give øget interesse fra udenlandske investorer. Transport mod aktiestjernerne

Læs mere
Fold sammen
Et par af det seneste års store positive overraskelser på det danske marked får nu det ultimative blå stempel. Københavns Fondsbørs har fastlagt, at fra den 24. juni vil forsikringskoncernen Topdanmark og transportvirksomheden DSV være en del af KFX-indekset over de tyve mest omsatte aktier i Danmark, og det giver udsigt til yderligere kursløft.

»Erfaringen viser, at de nye KFX-selskaber normalt klarer sig bedre i den første tid efter optagelsen end markedet som sådan. Og modsat går det som regel for de selskaber, som ryger ud af indekset,« siger senioranalytiker Lars Christensen fra Danske Bank.

De udgåede i denne runde af det halvårlige KFX-kapløb har dog ikke den store grund til bekymring. Det drejer sig nemlig om Sophus Berendsen og Navision, der forsvinder fra markedet, fordi de er blevet opkøbt af henholdsvis britiske Davis Service Group og amerikanske Microsoft.

Selvom begge selskaber formelt set stadig er noteret på Fondsbørsen, har den besluttet, at de ikke kan få lov til at være med i indekset på grund af udsigten til snarlig afnotering. Det gælder også i tilfælde af, at Microsoft skulle finde på alligevel ikke at købe Navision.

Især udenlandske investorer vil helst købe aktier, der er med i det toneangivende indeks. Blandt andet ser de det som en sikkerhed for, at markedet også vil tillade dem at komme af med aktierne igen, hvis det skulle blive nødvendigt.

Og køb af indeks-aktier giver også en vis sikkerhed for ikke bagefter at måtte konstatere, at man ikke har klaret sig lige så godt som de globale indeks, som KFX er en del af.

»Det er afgørende for de store børsnoterede virksomheder at være med i KFX-selskabet, fordi de dermed er med i de globale benchmark. Udenlandske investorer vælger simpelthen at købe KFX-aktier, når de skal have danske aktier i deres portefølje,« siger Lars Christensen.

Danmarks mest omsatte aktie er fortsat Novo Nordisk. Den blev i første halvår handlet over 50 procent mere end nummer to, Danske Bank. Den anden storbank, Nordea, har derimod kun overlevet i indekset takket være Navisions og Sophus Berendsens exit. Selvom Nordea er noteret i alle fire nordiske hovedstæder er tendensen nemlig, at omsætningen flytter sig til Stockholm.